Palatka.bg
Амазонка

Изгубената цивилизация в тропическата гора на Амазонка

В тропическата гора на Амазонка има хълм, който се простира на 8093.71 m². Той се нарича Монте Гранде в Перу и на пръв поглед не е нищо по-особено от всеки друг хълм. Особено стръмен може би, но нищо повече от обрасла могила.  В продължение на векове е пренебрегван, фермери дори построили домовете си върху него.

Но после започват да копаят 

Но после започват да копаят

Тъй като фермерите обработвали земята, те започнали да откриват в нея стари съдове. Но това, което много скоро научават е, че това са повече от стари съдове. Това са останки от миналото и те са на повече от 1000 години.

Домовете им стават археологически обект

През 2010 г. археолози започват да копаят в хълма Монте Гранде и скоро откриват, че това, което те са изкопали, изобщо не е хълм. Това е масивна пирамида, построена от забравена цивилизация в тропическите гори на Амазонка. И, забележете, тя е на над 3000 години.

Пирамидата в Монте Гранде променя всичко

 Тук за пръв път науката получи доказателство, че древните цивилизации са процъфтявали в тропическите гори на Амазонка.

Древните цивилизации със сигурност са процъфтявали в Южна Америка, но доскоро се е смятало, че самата Амазонка е място, в което не са пристъпвали хора. Малкото хора, които са живеели там в древни времена, според археолозите, са били  не много номади. Но надали в тази пирамида са живели номади. Те биха обикаляли от място на място, да се установяват за кратко, преди да продължат.

ирамидата в Монте Гранде променя всичко

Когато испанските конквистадори пристигат в Южна Америка, те пишат истории за огромни градове в Амазонка, пълни с ферми и поддържащи цели флотилии, но никога не е имало нищо, което да подкрепи това твърдение.

Всяко археологическо доказателство, което е било откривано досега, предполага, че никой в ​​Амазонка не е останал достатъчно дълго, за да построи дом.

 

Откритията като Монте Гранде обаче променят историята на Амазонка

Сега се смята, че на върха му може да са живели около 5 милиона души в Амазонка. Те изграждат цивилизации и култури, които са напълно забравени за времето. Единственият начин да знаем кои са тези хора е чрез останките на костите им.

Хората, които са построили Монте Гранде, са имали невероятно сложно общество. Те не само са построили една пирамида и са я напуснали. Те първо я построяват през 1000 г. пр.н.е., но я претворяват и я възстановяват най-малко осем пъти. Преди да приключат империята, те са живели в това едно място повече от хиляда години.

Те са изграждали стени от 1,83 метра, за да защитят населението си и са строяли специални места за своите управници. Построили са мрежа от домове по брега, имали са собствена сложна религия и са били част от сложна търговска мрежа, простираща се в съвременния Перу.

Имали са цяла хилядолетна история, з

Имали са цяла хилядолетна история, за която намекват само останките им.

 Това, което знаем, е само от руините им, но огромните пирамиди, останали след тях, са достатъчни, за да ни покажат тяхната религия.

 

На върха на могилата има спирала от скали, навита във формата на масивна змия или може би на черупката на охлюв.

Можеш да вървиш по спиралата, сякаш си проправяш път през лабиринт. Всяка стъпка ще ви отведе по-надолу под земята, докато стигнете до центъра, на 12,19 метра.

В центъра на спиралата хората, които някога са живели тук, са палели огньове. Това вероятно са били свещени огньове, използвани за някаква религиозна цел – и има основание да се мисли, че е имало и упойващи билки.

Археолозите са открили остатъци от халюциногенни семена. Тези семена не растат там, където са живели – те са били внесени. Ето защо има основание да се смята, че тази цивилизация имала сложна търговска мрежа.

 

Семената може би са причината за спиралите

Хората, които приемат тези семена, са склонни да халюцинират светлините във формата на спирала. Хората, които са живели тук, може би са го взели за божествено видение.

Спиралите са били мания за хората, които са живели тук. Вътре в останките от цивилизацията им все още има разпръснати черупки от охлюви. Почитта към мъртвите е била засвидетелствана с тях – те са ги покривали с охлюви. А формата изпълвала всяка част от обществото им.

Господарят на охлювите

Господарят на охлювите

На 1, 6 км  от Монте Гранде изследователите са открили втора пирамида, но тя разказва много по-тъмна приказка.

Тук са погребани останките на 22 деца. Много от костите им  са показали признаци на недохранване и болест. Вероятно са водени тук, когато са били болни и и е било сигурно, че ще умрат. Това може би е било място, отделно от града, където майките са оставяли умиращите си деца със шаманите.

Но не за да ги излекуват. Децата, донесени тук, вероятно са били превърнати в човешки жертвоприношения.

Но освен всички тях, са открити и костите на шамана. Археолозите са го нарекли ​​“Владетелят на охлювите“ и той трябва да е бил важен. Починал е преди 2 800 години, доста рано в историята си, но все още има най-бляскавото място за погребение, което са открили.

Тук не е открита обаче нито една дума, написана от хората, които са живели тук. Не знаем имената им. Не знаем техните мисли за живота, любовта и смъртта, или защо са отишли в Амазонка. Досега дори съвременната цивилизация не ги е познавала. Всичко, което имаме, са техните руини и костите им . Но това дори е достатъчно за един невероятен портрет за живота на един народ, който е бил забравен през последните 2000 години.

 

 

Снимки:

Andrew Koster

Jason Penney

Jess Findlay

flowerpotman!

Dahlia Jayaram

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.