Palatka.bg

Неизвестни на науката гробници на 2000 години бяха открити в Египет

Археолозите в Египет са направили вълнуващото откритие – след старателно прочуване е открит неизвестен преди това некропол, недокоснат от хилядолетия. Възрастта на гробниците се изчислява на поне 2000, като датират от Късния период в историята на Египет и по конкретно от времето на династията Птолемеи. Открити са най-малко 8 гробници, всякa от които с множество саркофази.

Вълнуващата находка е разположен на юг от Кайро в мухафазата (област в Египет) Миня. Новооткритият подземен погребален комплекс е само на 6 километра от известния некропол Khun Tuna el-Gebel.

„Ще ни трябват поне пет години, през които да работим върху некропола“, каза министърът по античните въпроси на Египет Калед Ел Енанни.

„Това е само началото на едно ново и вълнуващо откритие.

Разкопките на потенциалния археологически обект започнаха в края на миналата година, като бяха водени от Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет на антиките на Египет. Екипът от археолози и египтолози търсеше откритата част от гробището на 15-ия областен район на Древен Египет.

Един от по-любопитните открити елементи, които са изненадали археолозите при откриването на некропола е бил гробница, която е последния дом на високопоставен духовник, чийто живот е бил посветен на древноегипетския бог Тот – Той е изобразяван е като мъж с глава на ибис или павиан, като и двете животни са свещени за него . Тот е египетския бог на мъдростта, писмеността , науката, магията и е бил отговорен за записването на присъдите на мъртвите.

Идентифициран йеорглифлен надпис върху канопени съдове в гробницата като този в Djehuty-Irdy-Es разкрива, че на свещеника е дадена и титлата „Един от великите пет“, която обикновено е била запазена за най-старшите духовници, свързани с бог Тот.

Други четири канопени съдове, украсени с четирите сина на бога Хорус, също са открити в гробницата, като те все още са се намирали в изненадващо добро състояние и са съдържали запазените органи на мумифициран духовник.

Освен това, екипът открил най-малко 1000 ушети статуи

Това са древни египетски погребални фигурки във вид на мумии на хора със скръстени на гърдите ръце или държащи някакви сечива, които са се поставяли в гробниците. Предназначението им е да съпроводят мъртвия в отвъдния свят и да изпълняват там различна работа вместо господаря си.

Самата мумия показва, че мумицираният човек е бил от висок ранг, имайки предвид богата украса – бронзова яка, изобразяваща богинята на времето Нут, която развява крилата си, защитавайки починалия в  задгробния живот. Сини и червени мъниста от скъпоценни камъни, бронзови позлатени чаршафи, две бронзови очи, украсени със слонова кост и кристал, четири амулета от полускъпоценни камъни също са били открити в саркофага.

В една гробниците са открити доказателства за 13 различни погребения

В друга пък учените са открили серия погребения, за които се смята, че е са част от обща семейна гробница: общо 40 саркофази са открити в 8-те, открити в комплекса, гробници.

Колко още страхотни и вълнуващи открития ще ни разкрие тази изключителна археологическа находка единствено бъдещето ще покаже, но дори само с данните, които разполагаме към момента, вече можем да наречем гробницата и историята ѝ забележителни.

Последните месеци и години са повече от успешни за местните и международните археолози, като техните усилия често се оказват плодотворни, независимо тежката икономическа и политическа ситуация, в която навлезе Египет след свалянето на дългогодишния президент на страната Хосни Мубарак. Несигурността и напрежението взеха връх за няколко години, което наложи сериозно ограничение на възможността за работа на археолозите, които все пак продължаваха своята работа, въпреки всички трудности и непрестанни проблеми, бюджетни съкращения, рискът от терористични атаки и отвличания.

През миналата година министърът по античните въпроси на Египет Калед Ел Енанни обяви откриването на гробница в Туна ел-Джебел, съдържаща най-малко 17 мумии.

Dr. Kaled El-Enany announced the discovery of an ancient Egyptian cemetery located six kilometers north of Tuna Al-Gabal archaeological site in Meniya Governorate, south of Cairo

Публикувахте от ‎Ministry of Antiquities وزارة الآثار‎ в Неделя, 25 февруари 2018 г.

Тези последователни открития също така са сериозно доказателство в подкрепа на терорията за дългогодишна връзка на региона с бог Тот. През годините археолозите са откривали в района хиляди мумифицирани бабуини и ибиси – животните, свещени за Тот.

„Много скоро ще добавим нова археологическа атракция в района на Среден Египет“

– отбелязва с надежда Калед Ел Енанни.

Министерството, както и цялото правителство се надява, че продължаващите вълнуващи открития ще помогнат за стимулиране на туризма в Египет, който пострада силно, вследствие на споменатото напрежение след началото на така нареченото Арабско пробуждане или Арабска пролет. През последните десетилетия Египет беше виждан като пример за стабилност в района на Арабските държави и дълго време изграждаше своята икономика около туристическия сектор, който беше отговорен за изхранването на огромното египетско население. Терористичните атаки, отвличанията, военните заговори и преврати отказаха огромен процент от туристите от Европа и Съединените американски щати. Тази тенденция нанесе тежък удар по икономическото състояние на Египет и в момента страната отчаяно се опитва да си възвърне славата на туристически център и сигурна дестинация, които предлага на гостите си стабилност, екзотика, сигурност и възможността да се докоснат до необятната култура на Египет и неговата многохилядна история.