Palatka.bg

Багета и “Титаник” – с какво се гордеят в различните държави?

Често ви водим на виртуална разходка в различни кътчета по света. Някои от тях са космополитни, а на други не е стъпвал човешки крак. Всяка страна по света обаче се гордее не само със своите културни, природни , исторически и архитектурни забележителности, но и с нематериални ценности, традиционна култура и уникални умения. Ето защо екипът на palatka.itravel-bg.com реши да ви покаже някои от най-любопитните културни съкровища в различни държави по света.

„Умирай трудно“ и Металика

В САЩ например особено внимание се отделя на поп-културата. Така например през 2016 година в регистъра на уникалните аудиозаписи в библиотеката на Конгреса са включени парчета на рок групата „Металика“ и на джаз изпълнителя Луис Армстронг. Не само музиката, но и филмите всяка година се вписват в списък за американското нематериално културно наследство. В регистъра на Националния съвет по опазване на филмите през миналата година влязоха незабравимият „Титаник“ с Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет, „Супермен“ от 1978 година с Терънс Стамп, Кристофър Рийв и Марлон Брандо, екшънът „Умирай трудно“ с Брус Уилис от 1988 година, както и анимационният филм на Дисни за летящото слонче „Дъмбо“.

Багета и „120-те дни на Содом“

В официалния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО е вписана френската кухня. През януари тази година правителството на страната предложи багетата да получи статут на национално богатство и защита от ЕС като храна с традиционно специфичен характер. Инициативата беше подкрепена от самия президент на Франция Еманюел Макрон. „Багетата е ежедневието на французите, типичният хляб присъства във всяко утро, обед и вечер на народа ни“, отбеляза държавният глава и сподели мнението си, че създаването на багетата дори предизвиква „завист по целия свят“.

Несъмнено французите се отнасят с голямо уважение към националната си кухня. През 2005 година Националната асамблея на Франция (долната камара на парламента) провъзгласи деликатеса Фоа гра (на френски: foie gras; букв. – „дебел черен дроб“) – специално приготвен черен дроб от угоена гъска или патица – за „защитено културно и гастрономическо наследство“ на страната. В списъка на националните съкровища на Петата република влизат още Лувърът, Айфеловата кула, Монмартър и замъците по Лоара.

Фрнският деликатес Фоа гра.
10 милиона евро за два ръкописа

И още един любопитен щрих. Министерството на културата на Франция  плати през декември миналата година колосалните 10 милиона евро на аукционна къща, за да откупи два оригинални ръкописа на френски писатели. Става дума за „120-те дни на Содом или Училище за разврат“ на Маркиз дьо Сад и „Манифести на сюрреализма“ на Андре Бретон. Има правителствено постановление ръкописите да бъдат включени в списъка за културни съкровища на Франция, което означава, че те не могат да напускат пределите на страната. Изборът за купуването на ръкописа на Андре Бретон изглежда напълно оправдан. Но учудва фактът защо с подобна чест се удостоява и еротичен роман, написан докато Маркиз дьо Сад е бил затворен в Бастилията през 1785 година. Самият той нарича творбата си „най-грозната от разказваните истории някога“.

Слово и женски крака

Германците са големи ценители на женската красота и по-точно на отделни части на тялото на дамите. През 1930 година за национално богатство на Германия са признати … краката на скандалната актриса и певица Марлене Дитрих. Секссимволът от черно-белите филми винаги ходи на високи токчета, а обувките й са ръчна изработка. Дългите крака на Марлене Дитрих са застраховани за 1 милион долара.

Неповторимата Марлене Дитрих

В съседна Австрия се гордеят с езика си. При влизането си в Европейския съюз през 1995 година властите на страната вписват австрийския вариант на немския език като свое национално богатство. Регистрирани са и 23 храни с традиционно специфичен характер. През последните години обаче филолозите са притеснени, защото австрийците все по-малко говорят на местния си диалект и използват все по-чист немски, като вкарват в речта си английски думи.

Масандра и пелмени

В списъка с културно наследство на Русия влизат исторически, природни и архитектурни обекти. Освен това обаче страната пази ревниво фолклорните си традиции. През 2001 година в списъка с „шедьоври на устното и нематериално културно наследство на човечеството“ на ЮНЕСКО влиза народната култура и устното творчество на т.нар. старобрядци от Забайкалския край, Сибир. Тази общност е изгонена от Руската империя в Източен Сибир в началото на ХVIII век и пази своите традиции – дълбоко религиозна е, изпълнява типични хора и песни, а носията на жените е пъстър сарафан (вид рокля без ръкави)с елементи от полски, беларуски и украински костюми. Представителите на тази общност не консумират алкохол и не пушат цигари. На централен рафт в дома стои пълна бутилка водка – знак, че стопанинът на къщата не пие.

Руснаците обожават своите пелмени и блини (вид палачинки), ето защо през януари тази година Държавната дума (долната камара на парламента) предложи тези традиционни храни да бъдат вписани в списъка за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Има и инициативи за създаване на собствен списък с национални богатства на Русия, където непременно ще влязат филми като „Ирония на съдбата или Честита баня“, „Летят жерави“, анимационната поредица „Ну, погоди“ и специфичният сорт грозде „Масандра“.

Сурва и панагюрска луканка

Песенната традиция на Бистришките баби, зимният обичай “Джамал” от русенското село Кошов, маскарадните игри „Сурва“ , фолклорният фестивал в Копривщица и мартеницата са част от съкровищата на България в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. От организацията са отличени и 7 културни и 3 природни обекта у нас, сред които Рилският манастир, старият град в Несебър, тракийската гробница в Казанлък и резерватът „Сребърна“. 54 вида българско вино, традиционни месни деликатеси като „Филе Елена“ и „Панагюрска луканка“, както и розовото масло вече присъстват в европейските регистри със защитен произход.

Снимки: Flickr, Pixabay