Palatka.bg

Гьобекли тепе – загадката на най-древната цивилизация

Гьобекли тепе – най-старата човешка каменна постройка?

На територията на съседна Турция се намират не едно и две древни човешки творения, които удивляват еднакво учените и любителите. Загадъчният подземен град в Кайзери, крепостта в езеро Ван, дори следи от митологичната Троя разпалват въображението.

Някои от тези обекти активно се изследват от археолозите и върху тях се възлагат големи надежди за привличане на туристи.

Други обаче са обвити в секретност и привържениците на конспиративните теории подозират опити да бъдат скрити направените там открития. Наскоро международната общност се развълнува от новините от югоизточна Турция за бетоновози на Гьобекли тепе. Реакциите варираха от тъжно недоумение до ярост, а турското Министерство на Културата и туризма заяви, че на културните паметници не са нанесени никакви щети.

Гьобекли тепе
Снимка: Zhengan – Own work, CC BY-SA 4.0

Но какво е Гьобекли тепе и какво го прави толкова важно?

Наричат го „най-значимото откритие на съвременната археология”, „лабораторията, в която е създадена човешката цивилизация” и „новият Стоунхендж”. В действителност археологическият комплекс Гьобекли тепе е най-древният мегалит (структура, изградена от огромни каменни блокове) в света и е с около 7000 години по-стар от Стоунхендж.

Откриването му кара археолозите да преосмисят всичко, което до този момент са приемали за установено за така наречените примитивни цивилизации след ледниковата епоха.

Гьобекли тепе се намира на 15 километра североизточно от град Шанлъурфа. Комплексът се състои от 20 концентрични окръжности, изградени от скални блокове и колони, декорирани с релефни изображения на загадъчни животни.

Гьобекли тепе: да се върнем 120 века назад

Възрастта му се определя на поне 12000 години – от около 90 век пр. н. е. Построяването му отнема няколко хилядолетия, а след края на VIII хил. пр. н. е той е засипан с пясък и изоставен. По каква причина и от кого засега е въпрос на различни теории.

Градежът е известен на археолозите още от 1960-те години, но тогава те предполагат, че под хълма е затрупано византийско гробище. Любопитството към обекта се възобновява след като през 1994 местен овчар разкопава една от колоните и открива на нея релеф на странно животно.

Гьобекли тепе
Снимка: Zhengan – Own work, CC BY-SA 4.0

При започнатите разкопки става ясно, че се касае за находки от каменния век. Огромните монолитни каменни елементи на комплекса са добити от каменни кариери. Профилите им са били издълбавани в скалата, отделяни от нея и монтирани на мястото на градежите. Най-големите от тях достигат до 7 м. височина, 3 м. ширина и тегло до 50 тона.

Степента на развитие и усъвършенстваност на обществото, способно да построи такива великолепни паметници далеч надхвърля това, което повечето експерти до този момент са смятали, че е възможно през този период.

Има много теории за предназначението на Гьобекли тепе, макар че не се знае много за това, кои са били създателите му.

Гьобекли тепе
Снимка: Cobija – Own work, CC BY-SA 4.0

Гьобекли тепе: древна раса от гиганти

Според някои изследователи той, както много други мегалити по Земята, е построен от древна раса на гиганти. Те са доминирали планетата и на повече места, отколкото е широко известно, са намерени гигантски структури, които са били техни административни и религиозни сгради.

Те са построени във внушителни машаби, за да демонстрират силата и превъзходството на своите автори – точно както силните на днешния ден се опитват да се овековечат чрез невиждани по мащаби постройки.

За разлика от строителите на Гьобекли тепе обаче съвременните архитекти и строители не само не могат да проектират нищо подобно на древните мегалити, а и по никакъв начин не могат да обяснят използваните строителни техники в дълбоката древност.

Гьобекли тепе: австралийски аборигени

Друга хипотеза е, че Гьобекли тепе е построен от австралийски аборигени. Колкото и абсурдно да звучи, тази идея е подкрепена от изумителното сходство между резбите и релефите в комплекса и пещерни рисунки в северна Австралия.

Един загадъчен символ, гравиран на някои колони в Гьобекли тепе, който никой не е могъл да дешифрира е идентичен със знак, който някои аборигенски племена често рисуват на гърдите си. За тях той изобразява двама души седнали един срещу друг, за да споделят знанията си.

На други колони е открит символ, изобразяван на най-свещените артефакти на аборигенската култура – камъните чиринга. Много от животните, чиито образи се виждат по стените на Гьобекли тепе са племенни тотеми на аборигени. Изображение на богинята-майка от Гьобекли тепе изключително много прилича на такова от Австралия.

Наред с тези и много други прилики карат някои да са убедени в тази теория. Основният въпрос тук е как аборигените са се озовали в на мястото на днешна Турция? Оказва се, че има и учени, които смятат, че именно аборигените са праотците на съвременните хора.

Гьобекли тепе
Снимки: Teomancimit – Own work, CC BY-SA 3.0, Cannon A75, Public Domain

Гьобекли тепе: от бреговете на Дунав или от далечните звезди

Други изследователи намират обяснението не в далечна Австралия, а в българските земи. Те разказват, че на територията на България преди хилядолетия е съществувала древната Дунавската цивилизация и че разцвета ѝ съвпада с вековете на строежа на Гьобекли тепе.

Естествено, съществуват и теории за космическия произход на строителите на тайнствения мегалит. Според тях символите и ориентацията на постройките са свързани с конфигурациии от звездното небе, а някои изображения по каменните му стени са хуманоиди, облечени в скафандри.

Според тези теории днешните хора са резултат от комбиниране на човешки и извънземни гени. Гьобекли тепе всъщност е генната лаборатория, където е създадено новото същество.

Дали загадките на Гьобекли тепе някога ще бъдат разкрити? Въпреки, че по него се работи от повече от 20 години досега са разкопани само 5% от целия комплекс. Според плановете над централната част се изгражда защитен покрив. Има обаче притеснения, че не се работи с необходимото внимание и този необикновен обект е застрашен от разрушаване.

Как ще се развият нещата предстои да се разбере още този месец, когато се очаква укрепителните работи в комплекса да завършат и той да бъде отворен за посетители.