Palatka.bg

Коя е най-удовлетворяващата туристическа дестинация в света?

Каква е целта да пътуваме и обикаляме по света с цел туризъм? Всеки може да изтъкне десетки причини за себе си, но повечето от тях могат да се сведат до една – чувство за удовлетвореност. Има безброй места, на които можем да се почувстваме като в рая – в зависимост от интересите и предпочитанията. Една дестинация обаче изпъква над всички останали и се смята за може би – най-добрата на цялата планета.

Според наскоро публикувания Индекс за удовлетвореност на дестинациите (DSI) от Norstat и dp2research тази дестинация се намира на отдавна признатите за незабравими – Карибите. И по специално – остров Барбадос, дълъг едва 34 км., но известен с белите си плажни ивици, високия стандарт на живот и истинската топлина и гостоприемство на местните.

Барбадос е държава с население от едва 279 хил. души, предимно потомци на чернокожи роби и мулати, но заради много добре развития туризъм страната е изключително богата и добре развита. Дестинацията е елитна, много желана и затова много скъпа.

Класацията се основава на рецензии от повече от 70 000  пътешественици от 24 страни. Те са оценили своите пътувания през 2017-та година. Туристите са оценявали неща като настаняване, храна и качество на плажовете. Те също така са дали обратна информация относно личната си сигурност, нивото на гостоприемство и общата стойност на съотношението цена-качество на пътуването.

Оставяйки настрана Барбадос, най-задоволяващата туристите страна в Европа е Австрия, докато в Азия най-високо класирани са Младивите. В Африка призът е взет от Сейшелските острови. Индексът идентифицира и най-задоволяващите дестинации в категории като лична сигурност, обслужване и гостоприемство. Абу Даби е номер едно в света, когато става дума за лична сигурност (получавайки оценка от 9 от 10). Що се отнася до гостоприемство – победител е Колумбия с оценка 9/10, а Малдивите са с най-добрите плажове на планетата.

В класацията Бахамите бяха определени като най-задоволителното място в света за бизнес пътувания, получавайки 9.5 от 10, а холандските Антили заеха най-високото място за луксозни пътувания, печелейки 9 точки от възможни 10.