Palatka.bg
Исус Христос

Добре дошли на мястото, където живее най-голямата статуя на Исус Христос в Африка

Африка, в духа на Великден, има свое място, с което се гордее. Държавата е Нигерия – тук живее най-голямата статуя на Исус Христос. Тя е деветметров Исус Христос, изваяна от бял мрамор. Смята се за най-голямата по рода си в Африка.

Христос стои бос с изпънати ръце и тежи 40 тона. Деветметровата статуя бе открита на 1 януари 2016 г. в село Abajah , в югоизточна Нигерия.

Статуята на Исус Христос в Abajah

Статуята на Исус Христос в Abajah се смята за най-голямата статуя на Исус Христос в Африка и петата най-висока статуя в Африка.

Исус Христос от село Abajah е открит от тамошната католическа църква и местните управници през 2016 г.

Нигерия, която е много религиозна страна, разделена предимно между мюсюлманството и християнството, е още по-разделена в своята религиозност в източната част на страната, където католици и протестанти се чувстват от коренно различни религии. Христос от Abajah е католически паметник, пред който се покланят католиците от района.

Статуята е изработена от мрамор и има общо тегло 40 тона. Конструкцията й започва да се изгражда през 2013 г. За издигането й е била наета китайска компания. Работата по нея е продължила 3 години. Така навръх Нова година през 2016 г. тя е официално открита.

Издигането на Христос било поръчано от местен бизнесмен, който е наел китайската компания, за да го изработи и да я постави в основата на църква с капацитет 2000 човека. Църквата е била построена през 2012 г., пак по негова заръка.

Целта на бизнесмена била статуята да напомня

Целта на бизнесмена била статуята да напомня на местните жители значението на Исус Христос за всички хора.

 Цената на статуята не е разкрита. Издигането на Исус Христос се случва в период, в който Нигерия е разкъсвана от размирици, от постоянните борби между християни и мюсюлмани. Дори когато за Нигерия официално се твърди през 2016 г., че битката срещу ислямистите е „технически“ спечелена, все още е съществувала заплаха от насилие.

Но според местния бизнесмен, поръчал статуята, религиите могат да съществуват в добри взаимоотношения едни до други. Той издига Христос с надеждата, че хората, независимо от своята религия, могат да живеят в хармония.

А защо решава да издигне статуя именно на Исус Христос, човекът е отговорил, че идеята за построяването на гигантската статуя му е дошла в сън от преди близо 20 години.

И когато 68-годишната му майка ляга сериозно болна преди няколко години, тя го моли да обещае, че ще построи църква, ако оживее.

Снимки: punchng