Palatka.bg
Триест

Триест – един град в Италия, в който трябва да се изгубиш

Триест е град в Италия, за който много малко хора знаят и от който се интересуват. Може би, защото се намира в далечния североизточен ъгъл на Италия, в близост до границите със Словения и Австрия. А всъщност Триест е един град, който има разнообразна и интересна история. Регионът на Фриули-Венеция Джулия е сравнително неизвестна зона като район за производство на вино в крайбрежен залив. Изобщо Триест в много отношения е непознат. Ето защо в този град и околностите му има много какво да се види. Има вино, което да дегустирате с наслада, има и огромна плажна ивица, която разкрива прелестна гледка, има площади, има архитектурен стил, който е доста различен за Италия. Има своя уникална атмосфера и магия, преплела романтиката на Италия с грандиозната архитектура на Австрия.

Площад Унита д'Италия
Площад Унита д’Италия
Площад Унита д’Италия

Площад Унита д’Италия е най-големият площад в Триест. Наричан е също площадът на единството на Италия. Той е заобиколен от административни сгради, но от едната си страна е допрян до Адриатическо море. Това, последното, го е направило известен и като най-големия площад в Европа в близост до морето. Плажната ивица до площада е една от най-впечатляващите в Италия. Този площад и прилежащата плажна зона е чудесен пример за австро-унгарско планиране и източник на огромна гордост за хората. Тук италианската романтика се съчетава с австро-унгарската пищност и лукс в строителството и в интериора.

Площад Унита д'Италия.

Площад Унита д’Италия е страхотно място за разходка през деня или нощта. Със сигурност е красив по различен начин, гледан през двете фази на денонощието, защото изглежда като друго място през нощта. И може би е още по-впечатляващ за разходка през нощта. През деня, разбира се, гледката към залива е несравнима и това допринася за атмосферата.

Площад Унита д’Италия е страхотно място за разхлаждане, за пиене на кафе или закуска.

Площад Унита д'Италия..

Канале Гранде
Канале Гранде
Изгубете се умишлено, за да почувствате пулса на Триест

Просто, ако тръгнете из улиците, ей така, без цел и посока, това ще бъде най-добрият начин да опознаете този красив град. Тук има толкова много неща, които могат да се правят, така че шляенето ви позволява да ги направите и да достигнете до своите тайни кътчета в Триест.

Разбира се, районът на Канале Гранде (и тук има такъв, но не е толкова впечатляващ, колкото е  венецианският) е задължителна спирка, в близост до площада. Това е чудесно място да се срещнете с приятели и да пиете по едно питие, докато слънцето отива към залеза.

Изгубете се умишлено,

Освен по площад Унита д’Италия, отидете в страничните улици и изберете тези, които ви харесват. По-голямата част от тази област е само пешеходна зона, така че е наистина приятелски настроена към посетителите.

Но наистина тук не търсете определени места, това е просто един приятелски настроен град. С лекотата на скитник се разходете и открийте Триест.

Дворецът Мирамаре

Дворецът Мирамаре

На седем километра от града, дворецът Мирамаре се намира върху надвиснала скала на Триесткото крайбрежие. Това е фантастичният нео-готически дом на нещастния австрийски ерцхерцог Максимилиан. Максимилиан първоначално дошъл в Триест през 50-те години на 19-ти век като главнокомандващ на императорския флот на Австрия, амбициозен млад аристократ, известен със своите либерални идеи. Но през 1867 г. той е бил застрелян, след кратко заемане на короната.

Дворецът Мирамаре.

Дворецът отразява вижданията на Максимилиан и различните мании на императорската епоха: една спалня, оформена като кабина на фрегата, орнаментирани ориенталски салони и червена копринена тронна стая. На горния етаж обзавеждането е в италианския стил Rationalist.

Максимилиан е бил запален ботаник, ето защо замъкът може да се похвали с 22 хектара градини, които избуяват в цветове и аромати на редки и екзотични цветя и дървета.

Дворецът Мирамаре е на около 15 минути път с кола от центъра на града. Това е красив замък, който си заслужава да бъде посетен и вероятно е най-доброто място, което може да видите в Триест.

Освен да се разхождате из приказните градини и да правите снимки на замъка, а също и на красивото крайбрежие, можете да обиколите вътрешността на замъка.

Дворецът Мирамаре..

Каква е кухнята на Триест?

Разбира се, малките пицарии в Триест са очаквани. Но Триест е малко по-различен в кулинарно отношение в сравнение с други места в Италия. Тук повечето ресторанти приготвят месо или риба.

 

Виното на Триест

Виното в региона Фриули-Венеция Джулия е неизвестно, но пък за сметка на това е отлично. Тук се отглежда чудесно Каберне.

Навсякъде, където отидете в Триест, можете да спрете за кафе. Триест също е известен и с кафето си и като дом на капучиното.

 

Снимки:

sandromars

Maurizio Fecchio

Marco Preti

Thomas Lunabba

nicktambu

Daniel Waschnig

Svetlana Cekic

Jussi Puranen