Palatka.bg
римски хладилник

Швейцарски изследователи се опитват да накарат древен римски хладилник да проработи отново

Швейцарски изследователи се опитват да накарат древен римски хладилник да работи отново. Изследователите са опаковали шахтата в Аугуста Раурика със сняг.

Археолозите в близост до швейцарския град Базел се опитват окончателно да установят дали мистериозните шахти, открити в обширния район на Августа Раурика през 2013 г., могат да са стари римски хладилници.

Вероятно римляните са използвали шахтите, които се намират на четири метра дълбочина в Аугуста Раурика, на около 20 километра от Базел, като хладилници през лятото.

През зимата изкопите са се напълнили със сняг и лед, а след това са покрити със слама, за да запазят леда добре в летните месеци. Това позволява всичко, от сирене до вино, и дори стриди,  да се запази през топлото време.

Сега екип от университета в Базел се опитва за трети път да докаже, че шахтите на Аугуста Раурика наистина са били използвани като хладилници, съобщава швейцарската информационна агенция ATS.

Първият опит за пресъздаване на древната хладна кутия се е провалил, след като археолозите са покрили дъното на шахтата със сняг наведнъж. Но този експеримент показва, че температурите в шахтата са били над точката на замръзване дори през зимата.

Вторият опит е бил по-успешен: изкопът е бил постепенно запълнен със сняг, а в него са били поставени и ледове. Използвайки тези методи, снегът е останал до юни.

Сега, обаче, изследователите планират да използват методите, разработени на испанския остров Майорка – ледогенератори. Идеята е швейцарският екип от изследователи да поставят 20-30 сантиметрови слоя сняг в шахтата. Тези отделни слоеве ще бъдат уплътнени надолу със сламено покритие, поставено върху всяка от тях.

„С този метод хората в Майорка са можели да охлаждат храната си през лятото преди пристигането на електрическите хладилници“ – това е заявил Шварц, водещият изследовател на екипа, през миналата година пред регионален швейцарски всекидневник.

След приключване на експеримента, площадката на „хладилника“ ще бъде отворена за обществеността.

„Експериментът не може да докаже, че мистериозният трап всъщност е римски хладилник, но може да покаже, че това е възможно” – е пояснил Шварц пред информационната агенция ATS.

Снимка: Peter-Andrew Schwarz