Palatka.bg

Най-интересните традиции на Разпети петък по света

Великден се смята за най-големия и важен празник за християните по света. Преди него обаче винаги се почита Разпети петък – денят, в който е разпнат Иисус Христос. И макар каноните на основните християнски течения да се еднакви, различните култури отбелязват този ден по различен начин, повлияли се от собствените си традиции и минало. Вижте някои от най-интересните такива.

Бермуда

Бермуда има един от най-уникалните традиции за Разпети петък. На този свещен ден местните празнуват с летящи хвърчила и консумират сладкиши и торти. Защо хвърчила на толкова мрачна почивка? Те символизират възнесението на Христос в небето.

Ел Салвадор

По време на Великденската седмица членовете на католическите църкви в Ел Салвадор пренасят кофи пълни боядисани стърготини на улиците. После, на Разпети петък, те превръщат суровините в цветни сцени, наречени алфомбра („килими“), които изобразяват живота, смъртта и възкресението на Исус. Скоро след това правят шествие, имитиращо това на погребението на Исус.

Англия

На всеки Разпети петък десетки хиляди британци се събират в Лондон, да гледат постановка, изобразяваща разпятието на площад Трафалгар. 90-минутната постановка е напълно безплатна и отворена за обществеността.

Германския град Бенсхайм

Ежегодното шествие на Разпети петък в Бенсхайм, Германия, е може би един от най-големите и най-сложни в света. Всяка година на този свещен ден семействата от местната италианска общност правят възстановка на предателството, осъждането, бичът и смъртта на Исус в театрално и сложно представление.

Ирландия

Тъй като Ирландия е силно католическа държава, в продължение на 90 години беше разпредено със закон всички пъбове да бъдат затворени за Велики петък. Законът е отменен тази година за пръв път, но въпреки това много собственици на заведения решават да затворят в знак на почит към жертвата на Иисус.

Израел

В Ерусалим, градът, в който се смята, че Исус е бил разпнат, християните в Израел почитат спасителя си, като вървят по същия път, който той е извървял в онзи съдбоносен ден. Мнозина, които участват, носят на гърбовете си тежки дървени кръстове.

Мексиканския град Изтапалапа

В Изтапалапа, Мексико, 4000 актьора възстановяват хода на Христос до смъртта му. Един човек, избран заради характера и силата си по собствено желание и с гордост играе ролята на Исус. Той носи корона от тръни и е блъскан и оплюван по улиците от насъбралата се тълпа.

Филипините

Докато много хора по света се съгласяват доброволно да носят корона от тръни и да бъдат вързани на кръста, в Пампанга, Филипините, между трима и дванадесет души всяка година стигат по далеч. Те позволяват да бъдат приковани с пирони на кръст всяка година, за да пресъздадат разпъването на Иисус. Доброволците остават на кръста, докато не се почувстват очистени от греха.