Palatka.bg

Първият космически хотел отваря врати през 2022 г.

Обожаваме това, че за пръв път Студената война насам човечеството отново е отправило глави към звездите. Все повече стават космическите програми и амбиции. Частните компании поеха инициативата и ние ще бъдем свидетели на колонизирането на Марс, частни космически полети и съвсем скоро – първият космически хотел в историята.

Хотелът „Аврора“ ще бъде пуснат в експлоатация през 2022 г., съобщава CNN. Той ще обикаля около земната орбита и ще приютява до шестима космически туристи едновременно. Проектът е на частната компания Orion Span и ще бъде пуснат след точно 4 години на 5 април. Хотелът ще се намира на 322 км. от земната повърхност и ще прави една пълна обиколка около планетата за едва 90 минути.

„Аврора“ ще е космическа станция, но ще е първата в света (и извън него), която ще бъде дом на обикновени граждани, а не на професионални космонавти. Е, в случаят „обикновени“ е силно казано. Orion Span са обещали космическият полет и престой да са по-евтини от всички други досега. Въпреки наистина сравнително евтините разходи, цената за полета на отиване и връщане, както и престоя на станция, ще са… космически. Цените започват от 10 млн. долара. Резервациите за полета вече започнаха и струват скромните 80 хил. долара.

Към звездите

Полетът и престоя в „Аврора“ ще е в рамките на 12 дни, но преди него желаещите ще трябват да минат 3-месечна подготовка. Това е много по-малко от обичайната досега – 2 години. Освен космонавтската подготовка, тръпката от полета, яденето на космическа храна и престоя без гравитация, посетителите ще могат да се наслаждават на много други – наистина уникални атракции. Те ще се радват на 16 изгрева и залеза на ден, ще отглеждат зеленчуци в нулева гравитация и много други.

Въпреки че „Аврора“ ще е само за избрани милионери и милиардери, които могат да си позволят цената, това всъщност е много голяма крачка към космическите пътешествия. Като всичко ново и космическите граждански полети в началото       ще бъдат безумно скъпи, но това е начинът, по който един ден биха могли да станат много по-чести и достъпни.