Palatka.bg

10 от най-модерните и футуристични музеи в света

Туристите знаят, че има музеи и музеи. Някои са скучни, еднотипни и представени безинтересно. Други те омагьосват със своят интериор и екстериор, а изложбите в тях спират дъха ти. Днес ще си говорим за втория тип. Онези музеи, които са като от друга планета. От Лондон до Южна Африка, те привличат милиони туристи със своите смели дизайни, оригинални изложби и интерактивни предложения. Класацията е на National Geographic.

Музеят на дизайна в Лондон

Един от най-добрите музеи, свързани с дизайн в света. Той е огромен, а изложбените му зали включват многобройни експозиции – от мода до архитектура. Самият той представлява уникален екземпляр на съвременния дизайн.

Музей на дизайна Холон в Израел

Отново музей, посветен на дизайна. Открит е през 2010-та година и изумява света със своят оригинална и впечатляваща архитектура. Според елитното списание е Conde Nast Traveler е едно от новите чудеса на света.

Музеят на утрешния ден в Рио де Жанейро

Един от най-вдъхновяващите и оптимистични музеи на света. За разлика от повечето музеи, този не е посветен на миналото, а на бъдещето. Той е изключително светъл, интерактивен и почти всичките му изложби са дигитални. Разглежда философските идеи и въпроси като – откъде идваме и накъде сме се насочили.

Музеят Dongdaemun Design Plaza в Южна Корея, Сеул

Този музей става основната причина за обявяването на Сеул за „световна столица на дизайна“ през 2010-та години. Признат е за една от най-модерните и красиви сгради на новото хилядолетие. Строежът му започва през 2009-та и отваря врати през 2014-та година, като дори в него има метро станция.

Национален музей на афроамериканската история и култура в САЩ, Вашингтон

Отваря врати през 2016-та, но бързо е обявен за един от най-впечатляващите музеи в Америка. Това е най-големият музей в света посветен на историята на афроамериканците – от робството до президентството на Обама и отвъд него.

Музей Cité du Vin във Франция, Бордо

Интерактивно място за изложби, представления, филмови прожекции и академични семинари на темата вино. Няма друга държава, която да може да построи толкова огромен и скъп комплекс посветен на една единствена напитка, било то и такава като виното.

Музей „Рагнарок“ в Дания, Роскилде

Не, този музей не е посветен на края на света, според Скандинавската митология. Той всъщност е посветен на музиката и изложбите му съдържат множество музикални инструменти на иконични музиканти.

Музей Tate Modern във Великобритания, Лондон

Може би най-известният музей в Европа, посветен на модерното изкуство. Намиращ се на иконично място в центъра на Лондон, точно до „Милениум бридж“, музеят съдържа експозиции и причудливи инсталации на творци от цял свят.

Градът на науката и изкуството в Испания, Валенсия

Това е културен и архитектурен комплекс, посветен  на съвременното изкуство и наука. Той е най-важната и модерна туристическа дестинация в град Валенсия и едно от 12-те съкровища на Испания. Построяването на комплекса е струвало почти 900 млн. евро.

Музеят на модерното изкуство в Сан Франциско

Седем етажа с галерии, ресторанти и огромна жива стена, засадена с хиляди растения, правят този музей един от най-интерактивните, разнообрази и големи в света.