Palatka.bg

Планетариумът, променил хода на историята на Холандия

Най-старият работещ планетариум в света се намира в дневната на малка, двуетажна къща в град Франекер, Холандия. Къщата е принадлежала на търговецът на вълна от 18-ти век Ейше Ейшенха, който създава този забележителен механичен модел на слънчевата система, за да покаже на своите съграждани как действително изглежда небосвода и най-близките до нас космически тела.

Планетариумът на Ейше Ейшенха е построен в период, в който страната е била завладяна от паника и истерия

Всичко започва с издаването на една малка и на пръв поглед невзрачна книга, публикувана през 1774 г. от холандски проповедник на име Еелко Алта от фризийското село Бозум, в която той прави до известна степен клиширано, но все пак ужасяващо предсказание – скоро ще настъпи краят на света. По-рано през годината местни астрономи съобщили, че необичайна подредба на Луната и планетите Меркурий, Венера, Марс и Юпитер щяла да се случи на 8 май 1774 г. Християнският проповедник Алта твърди, че именно в този ден планетите и Луната ще се сблъскат, а впоследствие Земята ще бъде изхвърлена от орбита си, погълната и изгорена от Слънцето.

Ейше Ейшенха, който имал впечатляващо образование в сферата на математиката и астрономията в допълнение към търговията с вълна,от която си е изкарвал прехраната искал да покаже на всички, че няма причина за паника и страх. За да докаже, че Алта греши и за да успокои холандския народ, Ейше Ейшенха решава да създаде детайлен планетариум в собствения си хол.

Планетариумът, нарисувана на тавана представя Слънчевата система с нейните най-малки, познати към онзи момент, детайли

Малко по-голямо от тенис топка златна кълба в центъра на цялото астрономическо произведение на изкуството символизира Слънцето. То се спуска от средата на тавана, а с няколко други по-малки кълба, са предствени планетите, които орбитират около звездата в нашата система. Часовникът с махало и серия от сложни механични зъбни колела, които Ейшенха е измислил и измайсторил със собствените си ръце, задвижват планетите с точната скорост, с която те го правят в нашата Слънчева система. Това означава, че на Земята отнема точно 365 дни, за да завърши едно завъртане около Слънцето, на Меркурий отнема 88 дни, на Венера 224 дни, на Марс 687 дни,а на Сатурн над 29 години. Механизмите на съоръженията са разположени на тавана и са скрити от погледите на посетителите.

Планетариумът е построен с мащаб 1 милиметър към 1 милион километра, така че е възможно всичко нужно да се вмести в тавана на хола на Ейше Ейшенха.

Планетите обаче било невъзможно да се мащабират коректно, защото това би ги направило твърде малки, за да бъдат видени. В допълнение към основния ритъм на Слънчевата система, моделът предоставя допълнителна информация като часа на изгрева и залеза, фазата на луната и други астрономически феномени. Освен някои незначителни корекции, които трябва да се правят на всеки четири години, за да се отчете допълнителният ден в в календара- 29 февруари, моделът на Ейше Ейшенха е все още е точен и до ден днешен.

Любителят астроном очаквал да завърши планетариума в рамките на шест месеца, но той всъщност му отнел седем дълги години

Ейше Ейшенха в крайна сметка успява да го завърши през 1781 година. Планетариумът в Франекер е видян от изключително много любопитни посетители веднага, когато отваря врати за заинтересованата публика. Когато крал Уилям I посещава планетариума през 1818 г., той е толкова впечатлен, че впоследствие решава да го купи и оттогава той е собственост на холандската държава.

Ейше Ейшенха умира през 1828 г., след което синът му поема управлението на планетариума. Семейството Ейшенха продължава да го управлява до 1922 г., когато приключват тяхната ера в това впечатляващо семейно творение. Оттогава той се управлява от куратори, учени и астрономи, назначени от град Франкеер. За щастие, планетариумът е меко казано, в сигурни ръце.