Palatka.bg

Salina Turda – блясък в земните недра

Salina Turda е солна мина, намираща се близо до град Турда в Трансилвания, Румъния. От 1992 тя е превърната в туристическа атракция и е посетена от повече от 2 милиона човека от целия свят.

Salina Turda е смятана за една от най-привлекателните малкоизвестни туристически дестинации. Фигурира в много различни списъци на „скрити съкровища”, които си заслужава да се видят. Business Insider я поставя на първо място в класацията на десетте „най-готини подземни места на света”.

Salina Turda е отворена още от античността и в нея се е добивала готварска сол постоянно от средните векове до началото на ХХ в. След като в продължение на 60 години е затворена и безлюдна, през 1992 тя е отворена отново.


Снимка: Ana Maria Catalina – Own work, GFDL

Този път не като мина, а като център за халотерапия (лечение със сол) и популярна туристическа атракция. През 2008 в Salina Turda е извършена модернизация на стойност 6,000,000 евро, с цел да се привлекат още повече посетители.

Подземният комплекс се състои от няколко отделни зали, свързани помежду си с тунели и галерии, които ще ви накарат да се почувствате като в градовете на толкиновите джуджета.

 

Salina Turda: Галерия Франц Йозеф


Снимка: JøMa – Own work, CC BY-SA 3.0

В мината се влиза през този иделано прав и почти километър дълъг тунел. Краят му не се вижда и ако решите да задоволите любопитството си и да откриете какво има от другата страна, ще се озовете на един от другите входове на Salina Turda.
В началната част на тунела се намират подходите към другите зали. Не се притеснявайте, че можете да се заблудите – всичко е акуратно обозначено с табели.

 

Salina Turda: Зала Йосиф


Снимка: Strainu – Own work, CC BY-SA 3.0 ro

До тази зала достигате през балкони, издълбани в солта. Тя представлява конусообразно помещение, дълбоко 112 метра, така че не се препоръчва, на хора, имащи страх от височини. Това е единствената зала, която не е свързана с другите в мината. Поради този факт и поради формата ѝ в нея има мощно ехо и я наричат и Залата на ехото.

 

Salina Turda: Залата с подемника


Снимка: Cosmin Danila – Own work, CC BY-SA 3.0 ro

Тази осмоъгълна зала е една от точките, към които посетителите на Salina Turda проявяват най-голям интерес. Тук можете да видите подемника – елементарна, но ефективна инсталация, с която солта е била издигана на повърхността.

 

Salina Turda: Зала Терезия

Salina Turda
Снимка: Gabriel Tocu – Own work, CC BY-SA 4.0
Стените на тази конична зала са украсени от природата със солни сталактити и кристали, замръзнали в приказно равновесие. От повече от 100 м. височина можете да видите изумителни каскади от сол, рисуващи монументални картини по стените на гигантската камбана.
Подземно езеро, достигащо 8 м. дълбочина заема 80% от площта ѝ. Тук можете да се разходите с гребна лодка и сами да влезете в ролята на откриватели и изследователи. В центъра на езерото се издига остров от сол, която се е отложила тук след спиране на експлоатацията на мината.

 

Salina Turda: Зала Рудолф


Снимка: Cosmin Danila – Own work, CC BY-SA 3.0 ro

Тази зала е 42 м. дълбока, 50 м. широка и 80 м. дълга. През годините по тавана ѝ са се образували солни сталактити, някои от които дълги по три метра. От тук 172 стъпала ви водят до сърцето на мината, а панорамният асансьор дава възможност за изключителни гледни точки.
На дъното на залата има цял малък развлекателен комплекс, където можете да поседнете за кафе, да разнообразите с тенис на маса, джаги и други игри и дори да се повозите на подземно виенско колело.

 

Salina Turda: Зала Жизела

Това е най-новата и най-малко използвана по предназначение зала в мината. Сега тук е оборудван спа център за терапия с естествени аерозоли. Водата просмукваща се през стените е оформила композиции от солни кристали и сталактити и често я наричат и Залата с кристалите. Подземната ѝ галерия е геологичен резерват и не е достъпна за туристи.

Всички, посетили Salina Turda са единодушни, че думите не могат да опишат чувствата и впечатленията, така че ако интересът ви се е събудил, предлагаме да я включите към списъка си с обекти в съседна Румъния.