Palatka.bg

8 истински локации от „Хари Потър“, които да посетим в Лондон

Както сме казвали многократно – обожаваме Лондон. Този космополитен град е една от най-пъстрите и интересни ърбан дестинации на света. Освен всичко друго обаче – той носи атмосферата на една от най-любимите ни поредици – тази за Хари Потър. Именно тук можете да намерите 8 места, които наистина присъстват в книгите и филмите за очилатия магьосник и неговите премеждия. Това са задължителни дестинации за всеки фен на поредицата, но освен това са наистина страхотни места, които обезателно трябва да бъдат посетени в Лондон. Вижте ги!

King’s Cross Station

Станция King’s Cross беше първото място, което аз видях от Лондон. Автобуса, който ме превозваше от летището, ме остави именно тук. Разбира се, веднага отидох на прословутия перон 9 ¾ , който днес е превърнат в туристическа атракция с количка наполовина изчезнала в стената. Тук всеки желаещ може напълно безплатно да сложи шал на някой от домовете на Хогуортс, да грабне реплика на магическа пръчка и да се снима. Точно до количката се намира и магазин посветен специално на поредицата Хари Потър, където можете да намерите хиляди мърчъндайз артикули – от бонбончета с изненадващ вкус до лимитирани фигурки за стотици паундове.

St. Pancras International Station

Тази нео-готическа червена тухлена сграда можеше да се види във втория филм от поредицата. Именно тук беше паркиран летящия Форд Англия, с който Рон и Хари прелетяха до Хогуортс, когато не можаха да се качат във влака за втората си години в магическото училище.

Reptile House at London Zoo

Една от първите запомнящи се сцени в цялата поредица въобще беше когато Хари и семейство Дърсли посещават Къщата на влечугите, намираща се в лондонската зоогическа градина. Там Хари за пръв път открива умението си да разговаря със змии и помага за бягството на един гигантски питон. Мястото е включено и във филма и може да бъде посетено от всеки свободно.

Millennium Bridge

Мостът „Милениум“, пресичащ река Темза, е една от най-известните забележителности на Лондон. Построен през 2000-та година той се намира непосредствено до  катедрала „Свети Павел“, до музея „Тейт Модърн“ и театъра „Глобус“. Има уникална архитектура и е задължителна дестинация за всеки посетител на града. Мостът беше унищожен от смъртожадните в 6-тия филм от поредицата – „Хари Потър и Нечистокръвния принц“.

 Leadenhall Market

Спомняте ли си сцената от първата книга и филм, когато Хагрид заведе Хари във викторианска кръчма наречена „Щастливият котел“, пълна със странни хора? По-късно великанът натисна тухла в стената й и активира входа към най-известната магическа улица – Диагон Али. Реалното място, където се намира измислената кръчма, е Leadenhall Market – един от красивите пазари на Лондон.

Australia House

Една от най-важните сгради в света на Хари Потър е банката на гномовете „Гринготс“. За да пресъздадат впечатляващото здание на банката, снимачният екип на филмите за Потър избира да използва за декори „Австралия Хаус“. Сграда открита от крал Джордж V през 1918 г., която е дом на Върховната комисия на Австралия във Великобритания.

St. Paul’s Cathedral

Спомняте ли си когато учениците посещаваха класа на професор Трелъни в „Затворника от Азкабан“ и изкачваха грандиозно спирално стълбище. В реалния свят това стълбище има дом, който е почти толкова голям, колкото Хогуортс: катедралата „Св. Павел“. Катедралата е една от най-спиращите дъха и разпознаваеми дестинация не само в Лондон, но и в цяла Европа.

Piccadilly Circus

Друго легендарно място в Лондон.  Има ли човек, който не е чувал за култовия „Пикадил съркъс“ – най-централното място в града. Именно тук се озоваха Хари, Рон и Хърмаяни, когато се телепортираха спешно от сватбата на Бил в „Даровете на смъртта“, след като тя беше атакувана от смъртожадните.

Tower Bridge

„Тауър бридж“, заедно с „Биг Бен“, са най-разпознаваемите символи на Лондон и Великобритания. Когато Хари и членовете на Ордена на феникса правят пътешествие от улица „Прайвът драйв“ до семейния дом на Сириус Блек с метли – те прелитат над емблематичния мост.