Palatka.bg

Викторанската библиотека в Уелс, където можеш да преспиш

Книги и сън. Това са двете ни най-любими неща в този живот. Най-много обичаме, когато ги комбинираме. Любимата ни поза за четене е легнали под завивките и с чаша горещ чай или шоколад. Особено през предстоящия хладен и дъждовен сезон.

Затова и сме изключително очаровани от новината за създаването на първата библиотека-хотел в света. Става въпрос за старата нео-готическа  Библиотеката „Гладстон“, намираща се в Уелс. Самата тя е основана от самият Уилям Гладстон, бивш премиер на Великобритания, през далечната 1895 г. и днес съдържа над 250 000 печатни екземпляра. Библиотеката е изключително достолепна и красива с типичен британски аристократичен стил от 19-ти век. Или иначе казано – прилича на място като извадено от филмите за „Хари Потър“, в което с удоволствие бихте прекарали голяма част от живота си.

„Гладстон“ се намира в живописното уелско село Хауардън. От управата на зданието са решили да направят възможно най-уютен живот на четящите си и започват да предлагат нощувки в сградата на библиотеката. На разположение на гостите са 26 стаи на цена от около 70 паунда на нощувка, като в цената е включена и закуска. Те са семпли, тапицирани с книжни мотиви и, разбира се, нямат телевизори. Самата сграда пък представлява архитектурна и туристическа забележителност, което допълнително допълва прекрасното усещане да спиш около 150 000 книги и още толкова други печатни издания.

Библиотеката е отворена за читатели от 9 до 17 ч., а за наематели на стаите до 22 ч., като след това те могат да взимат четивата си в леглото. Тя разполага и с кафене, където се сервира следобеден чай с разнообразни видове, торти и сандвичи, както и традиционен британски неделен обяд, който подхранва апетита ви за повече четене.

Разбирате ли колко е страхотно това? Само си представете – нощувка в старо, автентично и аристократично имение, поддържано, но като цяло непроменено от Викторианската епоха. Намирате се в китно уелско село, а на вън най-вероятно всичко е зелено, но времето е сиво и дъждовно. Вие сте намирате в малка, уютна стая, обгрята от изкуствена жълта светлина. На нощното шкафче има чаша силен черен английски чай, а в ръцете ви е някой том П. Г. Удхаус, Чарлз Дикенс или Джек Уондон. При това в автентични първи техни издания от 19-ти и началото на 20-ти век.

Не знаем за вас, но за нас това е Рая.