Palatka.bg

Иранското градче на покривите

Едно иранско градче е построено с уникална архитектура, която не може да се срещне никъде другаде. Става въпрос за Масуля, сгушено дълбоко в северната иранска планина Алборз. То е основано около 1000 години преди новата ера и е разположено на изключително стръмен планински склон, разказват от BBC Travel.

Местните жители са взели уникално архитектурно решение, с което да предпазят домовете си от наводнения и силен вятър. Предната градина на всяка къща, ресторант или кафене, както и самите улуци са разположение върху покрива на постройката, намираща се отдолу.

В продължение на векове покривите на тези къщи, изградени от глина, камък и дърво, не само са издържали мокрия климат (около 150 см дъжд и сняг  на кв/м. всяка година), но и тежестта на постоянния човеко трафик – шетащи жени, тичащи деца и търговци, продаващи цветни шалове и ръчно изработени кукли от малките щандове по улиците.

Уникалното градче представлява един голям покрив, разположен върху тераси на многобройни нива. Подобно разположение може да се наблюдава в градове като Велико Търново и Лисабон, но никъде толкова нагъсто и толкова консистентно. И гледката е уникална.

Малко се е променило в последните 1000 години относно технологията за строителство на местните къщи. Тъй като зимите тук са много студени – всички жилищни помещения са с южно изложения. Някои от по-старите постройки пък имат специални зимни стаи, намиращи се в средата, за да може глината, основният строителен материал, да изолира максимално студа.

Красотите на Иран

Масуля отдавна е стар търговски център за региона. В продължение на векове хората идвали от всички краища на района, за да продават стоките си. В началото на 20-ти век селото е използвано като крепост от иранското движението, което се противопостави на окупацията на Иран от османските, британските и руските сили. За съжаление обаче – в последните години то обезлюдява, тъй като все повече хора го напускат и отиват да живеят в големите градове.

Massouleh, Iran

До скоро тук е имало училище, за което обаче днес няма достатъчно деца. Останалите местни се занимават предимно с туризъм, който е лъчът надежда за това традиционно и уникално градче. Неговата популярност расте, защото гледките, които предлага, са незабравими.

Да се разхождаш из Масуля е нещо наистина специално. Въпреки че хората са малко, на някои етажи той все още кипи от живот. Тук е пълно с традиционни пазари, занаятчийници, битаци и какво ли още не. Това е едно от малкото места в страната, където местната култура и бит са останали почти неопетнена. Храната е вкусна, чаят възбуждат, а тютюнът ароматен. Местните са изключително дружелюбни и винаги склонни да поговорят с туристите.