Palatka.bg

Пътешествие из мистичните пощенски тунели на подземен Лондон

Лондон е най-любимият ми град на тази планета. Освен, че съм луд фен на британската култура и попкултура, това наистина е град, който ти предлага от всичко. По много. Тук можеш да намериш страхотни партита, главозамайващи музеи, грандоманска, но красива, архитектура, природни паркове, пъбове, храна от цял свят, антикварни книжарници, театър, кино и… Прекалявам, нали? Защото мога да продължа целият материал само с изброяване. И пак няма да е достатъчно. Защото Лондон е град, в който би могъл да прекараш един цял живот и пак няма да си видял и половината, което си струва. Може би няма друго място на света (освен евентуално Париж и Ню Йорк), където можеш да черпиш толкова много от всичко, което западната цивилизация ти предлага.

Освен всичко, което е, Лондон е и място на мистериите и тайните. Според градските легенди има един втори подземен Лондон, намиращ се безкрайните подземни лабиринти на канализацията, бомбоубежищата и метрото. Потънал паралелен град, който вдъхновява една от любимите ми книги – „Никога, никъде, никой“ на Нийл Геймън.

Именно до частица от този свят вече имат възможност да се докоснат всички посетители на Лондон. Стартирайки през далечната 1863 г. лондонското метро става първото в света. То е толкова голямо и старо, че дори има участъци, отдавна забравени. Освен за предвижване обаче, в продължение на почти 100 години, подземната железница на мегаполиса е служела и за пощенски доставки.

 

Пощи под земята

В метрото е имало  километрична мрежа от релси, предназначени единствено за пощенските служби. Някои от тях са достигали до повече от 21 метра дълбочина. Системата била една от най-ефикасните и бързи в света. През 2003-та година обаче, с навлизането на интернет, хартиените писма рязко секват и нуждата от подобна технология не оправдава разходите. Пощенската железница е закрита.

Днес обаче туристи и граждани на Лондон имат възможност да се докоснат до нея, благодарение на новооткрития музей на пощите. В него хората могат да видят историята на службата и нейното развитие през годините. Но и нещо повече – да се разходят със стари влакове из бившите пощенски тунели.

Екскурзията е изключително интересна, премианавайки през стари и забравени тунели, изоставени пощенски станции и гробище за пенсионирани влакове и мотриси. Общата дължина на туристическото трасе е 10.5 км., намиращи се под столицата. Посетителите се возят в автентичен електрически локомотив от 1927 г. Влакът е с прозрачни стени, а обиколката продължава 20 минути, през които екскурзовод разказва интересни и мистични истории за над 500-годишната пощенска институция на Лондон.

Тук са снимани филми, а по време на Великата война именно в тези тунели е бил скрит най-известния експонат на Британския музей – Розетския камък, за да не пострада той от бомбандировките над града. Цената на обиколката е 16 паунда, но трябва да резервирате значително по-рано, защото интересът към тази забележителност е голям и билетите се продават много бързо.