Palatka.bg

„Симфония на моретата“ – най-големият круизен кораб в света

След повече от три години строеж, тази седмица, за пръв път осъществи първия си маршрут най-големият круизен кораб правен някога, съобщават световните медии. Неговото първо пътешествие започна от Барселона, Испания и ще бъде пътешествие сред най-красивите и желани дестинации на Средиземно море. Пътуването включва Палма де Майорка на Канарските острови, Прованс във Франция, а после следват Флоренция и Пиза, Рим и Неапол в Италия.

Корабът е наречен „Симфония на моретата“ и е едно от най-големите инженерни чудеса в историята на корабостроителната индустрия. Той е създаден с мащаб и желание да чупи рекорди. Оборудван е с най-високата водна пързалка, която плава, притежава най-бързият интернет във всички океани и има в себе си повече произведения на изкуството, отколкото картини, изложени в „Лувъра“.

Цифрите на „Симфония на моретата“ са наистина замайващи. Той може да превозва до 6680 пътници и допълнително 2200 души екипаж – един цял град! Общата му площ е над 66 000 квадратни метра и тежи 228 081 тона. Притежава 22 ресторанта, 24 басейна и 2759 каюти. Дължината  му е 362 метра. И макар да може да вози почти 9000 души, той няма как да е препълнен, защото има 18 палуби, 24 асансьора и седем квартала. Всеки квартал има свои собствени особености и отличителни черти. Едно от най-впечатляващите неща обаче е, че корабът има и свой собствен „Централен парк“, направен по подобие на този в Ню Йорк, в който са посадени повече от 20 000 тропически растения от 12 000 различни вида.

Той е построен от френската компания STX France и притежание на американската Royal Caribbean Cruises, която притежава 8 от 10-те най-големи круизни кораба в света. След като извърши пътешествието си в Средиземно море – „Симфония на моретата“ ще пристигне в постоянното си пристанище в Маями, САЩ, откъдето ще започват всичките му бъдещи пътешествия. Цената на построяването му е забележителните 1 милиард щатски долара.