Palatka.bg

Създадоха парфюм вдъхновен от Плитвишките езера в Хърватия

 Плитвишките езера се смята за един от най-красивите природни паркове в Европа. В последните години неговата популярност расте все повече, а посетителите го определят като земен рай. Огромният парк представлява наистина уникална за света природна комбинация от гори, планини и езера. Той е характерен с уникалния цвят на водите, каскадите си, високите хълмове и китните горски пътища. Пълен е с водопади, пещери и стоици животински видове.

Заради уникалната си природа районът на Плитвшките езера стана и вдъхновение на един неочакван продукт – парфюм, който носи аромата на местността. Най-голямо вдъхновение за парфюма е изключителното биоразнообразние тук – срещат се над 1400 растения, сред които 50 вида орхидеи. Парфюмът е направен изцяло автентични местни съставки – орхидеи, мъх от скалите край водопадите, слива от областта Лика и лилии от горите на Велебит. Неговият аромат е свеж – на вода, цветя, зеленина и природа. Създателите му твърдят, че той е така направен, че винаги да връща спомените ви към незабравимото посещение в Плитвшките езера.

Паркът е създаден едва през 1949 г. като това е бил слабо посещаван и популярен. Това се дължало на трудната проходимост на терена и липсата на пътеки. Тогавашният управител на парка, Йосип Мовчан, решава да бъде изградена система от дървени мостчета и пътеки, чрез които да се даде възможност на по-голям брой посетители да разглеждат парка, а по този начин да се увеличат приходите за поддръжката му. Благодарение на това решение днес паркът е посещаван от стотици хиляди туристи годишно. Въпреки това туристите са контролирани да не замърсяват и разрушават уникалното природно място.

Тук се намират 16 езера и над 100 пещери на височина между 480 и 1280 метра. От 1979 г. паркът е под защитата на ЮНЕСКО. Заради това контролът наистина е много строг. Изрично са забранени късането на цветя, храненето на горските животни и отклоняването от туристически маршрути. Цялото придвижване става по специални построени дървени мостчета и пътеки. Самият вход също е солен за държава като Хърватия – 20 евро за туристите. Всичко това е направено, за да не се разрушава природата на местността.