Palatka.bg

Някои от най-опасните туристически дестинации в света

Има туристи, които обичат да отидат на места като Милано, Виена или Венеция. Да обикалят по кафенетата, да прекарват часове в шопинг, да се наслаждават на спокойни разходки, вкусна храна и културни мероприятия. В това няма нищо лошо – даже, бихме казали, обикновено и ние самите сме такива. Но има и туристи, които обичат да живеят на ръба. За които адреналинът не е въпрос на избор, а на съществуване. Именно за тях са предназначени и тези дестинации, които със сигурност не са за всеки. Четенето на този материал е на собствена отговорност.

Скалите на Майката, Ирландия

С невероятни гледки към островите Аран и залива Голуей, Скалите на Майката са една от най-популярните туристически атракции в Ирландия. Тя обаче е и една от най-опасните и една грешка може да ви доведе до сигурна смърт в обятията на Атлантическия океан. Най-безопасният начин да изпитате великолепната красота на скалите е от официалния път или от една от трите платформи за наблюдение. Въпреки това обаче много смелчаци пробват късмета си с алтернативните маршрути. Затова през годините тук е имало многобройни инциденти – почти винаги фатални.

Бягането с бикове, Испания

Хиляди търсещи тръпка пътуват до Памплона всяка година, за да бягат с биковете. Удивително е, че само 15 души са били фатално убити в историята на испанския фестивал от 1924 г. досега. Уврежданията, причинени от биковете или потъпкването от други състезатели, обаче са доста по-вероятно. Въпреки това – фестивала остава една от най-известните традиции в Испания.

Да изкачиш Еверест

Да изкачиш Еверест е мечта на милиони, но малцина са онези, които имат физическата и финансова възможност да го направят. Само около 1200 катерачи се опитват да го покорят всяка година. Въпреки това едва около половината достигат до върха, а някои умират, докато се опитват. Шест смъртни случая са настъпили при опити за изкачване през 2017 г., като общият брой на хората, за които е известно, че са умрели на Еверест, е близо 300. А най-лошото – голяма част от труповете на тези злощастно загинали хора все още стоят на популярните маршрути и са видими от катерачите.

Дяволският басейн, Замбия

През по-сухите месеци от годината нивата на река Замбези падат значително, за да разкрият най-високият естествен басейн в света, намиращ се в края на най-високия водопад в света – Виктория. Хората могат да се осмелят да се потопят в „Дяволския басейн“ само от средата на август до средата на януари. Извън тези месеци министерството на туризма на Замбия предупреждава, че „всеки, който е достатъчно глупав, за да влезе във водите, ще бъде незабавно пометен и ще намери смъртта си“. За съжаление – намирали са се и такива ентусиасти.

Плаж „Нова Смирна“, Флорида

Плаж „Нова Смирна“ в окръг Волусия, Флорида привлича стотици сърфисти всеки ден и колкото повече хора има във водата водата, толкова по-голям е шансът за атаки на акули. Ето защо окръг Волусия е известен като световната столица на атаките от акули. Само през 2017-та тук са се случили 9 нападения. Това обаче не спира сърфистите да се любуват на наистина прекрасните условия за сърф тук.

Чернобил, Украйна

От Киев се стига с автобус за два часа до Припят – град замръзнал във времето. Там можете да станете свидетел на това, което бившият Съветски съюз беше през 1986 г. Въпреки това местността привлича все повече туристи и търсачи на силни усещания всяка година. Поради радиация от експлозията на електроцентралата обаче – туристите се предупреждават да докосват предмети или растителност или дори да седят на земята. Освен това Припят е станала територия на огромен брой диви животни – някои с мутации и не съвсем дружелюбно настроени към хора.