Palatka.bg

Родос – едно от чудесата на Гърция

Ще ви заведем на разходка до един от най-необикновените, популярни и големи острови в Гърция – Родос – перлата на Додеканезките острови и дом на едно от Седемте чудеса на света. Със стратегичското си местоположение: на 18 километра западно от Турция, между континентална Гърция и остров Кипър, от древни времена островът е бил център на култура, обществен живот, търговия и разбира се притегателно място за завоеватели.

Преди повече от две хилядолетия ключовият пристанищен град издига невиждана за онова време гигантска статуя от бронз и желязо – Родоският колос, едно от Седемте чудеса на света. Статуята на бога на слънцето Хелиос е построена между 292-280 г. пр.н.е. и се разрушава при земетресение през 226 г. пр.н.е. Смята се, че един от Христовите ученици – Свети Павел е видял останките на статуята, когато е посетил града около 57 г. след Христа.

Столицата Родос пази следи от различни епохи

Столица на острова е едноименният град Родос, който пази ревниво исторически паметници и архитектурни образци от различни епохи. Старият град представлява една от най-добре запазените крепости в Европа. Тук се намират готическият средновековен дворец на Великите Магистри, известен като Кастело, рицарската алея, археологическият музей, античният Акропол с храмовете на древногръцките богове Аполон, Зевс и Атина, десетки галерии, магазинчета и занаятчийски работилнички. Старият град е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Изглед към Стария град Родос.

На чаша черно гръцко кафе

Плетеницата от калдъръмени улички ще ви отведе до главния площад на Родос –  „Платея Ипократос“, където може да изпиете чаша силно гръцко кафе, подсладено с парче локум и да се снимате с папагал пред средновековния фонтан „Кастелания“, традиционното място за срещи в Родос.

Можете да се качите на крепостните стени, откъдето се открива невероятна гледка към морето, да си купите картина с маслени бои от местни художници, запечатала романтиката и очарованието на Родос, или да се поразходите боси по пясъка на един от плажовете до Стария град.

Прасониси – увяхналото райско цвете

Като заговорихме за плажове е редно да споменем, че остров Родос притежава всичко – от добре организирани плажни ивици до непокътнати от човека девствени кътчета на брега. За съжаление не така стои въпросът с уникалния природен феномен Прасониси, буквално на гръцки „зелен остров“. През лятото, когато нивото на морските води е ниско, островът става полуостров и се съединява с Родос – от едната му страна може да плувате в Егейско море, а от другата – в Средиземно. През зимата, когато водата е достатъчно висока, Прасониси се откъсва като самостоятелен остров. Най-близкото село до Прасониси е Катавиа. През летния сезон обаче на острова функционира вилно селище с хотели, магазини, ресторанти и обекти за даване на принадлежности за сърфиране и уиндсърфинг под наем. От едната страна на Прасониси вълните са достатъчно високи и опасни, за да са предизвикателство за опитни сърфисти, а от другата морето не е толкова бурно и е идеално за начинаещи.

Прасониси е на границата между Средиземно и Егейско море.

Заради големия брой туристи и безхаберието на властите обаче мястото все повече отблъсква посетителите, заради огромното количество боклук, който е навсякъде. Защитеният вид костенурка Карета карета (Caretta caretta), който преди години е криел яйцата си в пясъка на специфичния район, вече се среща изключително рядко.

С аромат на закуми

Туристите често наемат бъгита или автомобили, за да обиколят острова, който има форма на острие на стрела, дълъг е 79,7 км и е широк 38 км, като се простира на обща площ от 1398 кв. км. Колоритните селища Ялисос, Линдос, Афанту и Парадиси пазят традиционната гръцка архитектура, многовековни рецепти на кулинарни шедьоври и предлагат голямо разнообразие за морски, пешеходен и велотуризъм.

Не пропускайте да вечеряте в гостоприемните таверни на Родос, вдишвайки аромата на цъфналите закуми. Родос предлага и много възможности за нощен живот в дискотеки, барове и заведения на брега на морето. Палитрата от хотели и къщи за гости също е богата, като спокойно може да плажувате на обществени басейни, където водата е изключително чиста, няма такси за вход и използване на шезлонг и чадър. Всичко е безплатно, единственото условие е да си поръчате нещо от бара.

За всекиго по нещо

На финал нека обобщим, че Родос е притегателен остров за пътешественици, неповторимо кътче за влюбени, заради романтичната си атмосфера, но също така е идеално място за семеен отдих, заради разнообразието от развлечения както за вас, така и за вашите деца. До острова пътуват и нискотарифни авиокомпании от България, като обикновено полетът е с прекачване през Атина.

Снимки: Flickr, Pixabay