Palatka.bg

Кои са ястията, с които екзотичният Египет може да ви спечели?

Ако посетите Египет и Кайро в частност, задължително трябва да опитате уличната храна поне веднъж. Това са ястията , които се ядат всеки ден от местните жители в града, тъй че не бива да ви плаши идеята, че купувате храна от улични търговци. В огромния си процент храната е с гарантирани висококачествени съставки и чрез тях ще почувствате истинския автентичен вкус на Кайро.

Уличната храна в Кайро е чудесна опция за тези, които пътуват със скромен бюджет. Обикновено цената на ястията не е повече от няколко лева. Вегетарианците също могат да се насладят на справедлив дял от египетската улична храна, тъй като много от деликатесите традиционно са вегетариански. Специално за вас, подготвихме списък с основните ястия, което не бива да пропускате!

Фул
Фул | Снимка : © David Stanley/Flickr

Ако има ястие, което би могло да се счита за национално ястие на Египет, това е Фул. Той е съставен от варен фава фасул, съчетани с много египетски подправки и традиционно сервирани в пита хляб. Би могло да се добави и яйце за да се приготви още по-богато. Местните хора обикновено ядат фул за закуска, тъй като това засищащо ястие е богато на протеини и може да ви засити за целия ден. Египтяните традиционно ядат фул в комбинация с тамея, египетски вид фалафел с фава. Можете да намерите тези две изкушения при почти всеки уличен продавач в Кайро. Ако сте готови да се насладите на този тежичък за нас вариант на закуска, бъдете сигурни, че ще имате истинско и автентично египетско начало на деня

Кошари
Кошари, Снимка | © Andrew 鐘/Flickr

Кошари е уникално египетско ястие, приготвено  от ориз, макарони или спагети, леща и нахут, покрити с пикантен доматен сос. На някои места се добавя малко винен оцет за допълнително овкусяване. Понякога кошари се счита за храната на бедния човек, защото е много засищащо и даващо енергия ястие, но в същото време е евтино и бързо за приготвяне.  Всички тези особености правят кошари изключително популярна храна сред всички египтяни. Като една от най-традиционните улични храни в Египет, кошари е автентично ястие, което всеки гости на Египет трябва да опита поне веднъж.

Таамея
Пържене на Таамея, снимка | © Christopher Rose/Flickr

Вече споменахме за това изключително разпространено в Египет ястие. Таамея е вид египетски фалафел, направен с фава фасул вместо нахут. Тази храна е сред най-традиционните закуски из цялата страна. Легендатата твърди, че ястието е било измислено от коптите като алтернатива за хранене по време на свещения месец Рамадан. Днес Таамея е известно ястие в региона и на него се радва целият Близък изток, но Египет е истинското родно място на този изкушаващ деликатес.

Кофта кебап
Кофта кебап, Снимка | © jimsideas/Flickr

Кофта кебапът е уличната версията на традиционното ястие Кофта. Местото, което се използва за направата на кюфтенцата е или агнешко или козе. Това ястие лесно може да бъде открито в множество малки кафета и ресторанти в Кайро. Месото се поставя на специален грил, като преди това е било богато овкусено с множество подправки и е добавен лук. За много египтяни това е перфектното улични ястие, защото не е особено тежко, вкусно е и се приготвя и консумира в рамките на няколко минути.

Фитеер
Фитеер, снимка © Yuankuei Cheng/Flickr

Фитеер е наричан още египетски палачинки, макар че многобройните му тънки пластове тестове, всъщност го доближават повече до ястията от типа на пастата, отколкото до палачинките. Фитеерът може да бъде сервиран както със сладки топинги и добавки, така и със солени и пържени допълнения. Понякога се добавя пудра захар за да се постигне още по-сладък вкус. При солените варианти могат да се добавят продукти, които да оформят вкус, подобен на европейската пица или пърленка.

Най-добрият Фиттер в цяло Кайро може да се намери в Тауфикия Соук- пазарът за плодове и зеленчуци в центъра на Кайро, който обикновено е отворен от най-ранните часове на сутринта до около полунощ.

Хававши
Хававши, снимка | © Alpha/Flickr

Хававши е извесно египетско ястие, което е подобно на „турската пица“ Лахмаджун. Хававши се приготвя от мляно месо, лук и люти чушки, които след това се поставят между два слоя арабско хлебно тесто. След това „сандвичът“ се пече в дървена фурна за няколко минути. Когато се сервира като улична храна се нарязва на отделни парчета, за да се улесни консумирането. Хававши е популярно ястие в традиционните ресторанти и места за хранене, където, обаче не се нарязва, а се сервира цяло и по външен вид леко напомня на пица „Калцоне“.

Египетската кухня е разнообразна, богата на подправки и продукти и изключително вкусна. Независимо в коя част на страната се намираме не бива да пропускаме възможността да се гмурнем в местната култура и традиции, хапвайки от храната, с която се хранят десетки милиони египтяни. По този начин ще усетим обогатим изживяването си и ще се доближим до начина на живота на жителите на тази велика страна.

Екип iTravel-bg.com