Palatka.bg
непознатото

Как страхът от непознатото ни спира да изследваме света?

Повечето от нас мечтаят да имат възможността да пътуват. Както знаем това е свързано не само с пари и време. Пътуването в повечето случаи изисква да зарежем всичко, да съберем малко багаж и да се отправим на пътешествие към непознатото. А както знаем, непознатото ни съблазнява със своите тайни и предизвикателства, но също така – на моменти просто ни ужасява. Точно това се случва при хората, които страдат от силна тревога по време на пътуване. Те копнеят за нови приключения, но в същото време се ужасяват поради това, че не знаят какво следва.

Повечето от нас изпитват тази силна тревога, без да й обръщат особено внимание. Тя е в основата на това да искаме, но така и да не се решаваме да си купим билет и да направим крачките, които биха ни отвели далеч от зоната на комфорт. Интересното тук е, че ако тези хора не искат да пътуват, те никога няма да разберат, че имат подобен тип тревога. Но те наистина искат да пътуват, просто ги е страх. Да, адски много.

Силната тревожност от и при пътуване обикновено е свързано с по-генерализирана тревожност, която обхваща всички аспекти на ежедневието. Просто сме свикнали с нея и не й обръщаме внимание. Ако обичаме животът ни да е подреден, да знаем кое след кое следва и какво трябва да очакваме, вероятно контролираме ежедневието не случайно, а за да овладеем тревогата си. Но какво се случва, когато сме на път и нямаме представа какво ни очаква от другата страна на зоната ни на комфорт?

Страхът при пътуване често е свързан със срахът от непознатото, страхът от летене със самолет, страшни събития, сцени от филми, истории, които сме запечатали в съзнанието си, както и с нежеланието да се разделим с комфорта на познатия ни уют. Как да не позволяваме на страховете да ни спират да изследваме и опознаваме света?

Позволете си да се тревожите

На първо място, позволете си да се тревожите. Всеки човек изпитва лека тревога и въодушевление, когато се качва в самолета на път за далечна дестинация. В крайна сметка именно в това е тръпката! Споделете за тревогата си със спътниците си и ще видите – вероятно не сте единствените притеснени в групата, чийто стомах се свива при излитане към … непознатите земи.

Проучете дестинацията

Тъй като тревожността често се появява, когато усещаме, че губим контрол, позволете си да сте леко контролиращи и проучете в детайли дестинацията, която искате да посетите. Потърсете статии, снимки, разгледайте всички забележителности, набележете маршрути и дори ресторанти, в които бихте могли да обядвате и вечеряте. Направете си план, но все пак, позволете на пътуването да се случи с неочаквани промени. Именно тук е нектара на всяко пътешествие!

Фокусирайте се върху дъха си

Звучи твърде лесно, за да работи, но когато сме силно тревожни и се фокусираме върху дъха си ние намаляваме налягането на напрежението, а това води до успокояване на страховете. Какво трябва да направим? Просто опитайте да осъзнаете дишането си (независимо дали сте в самолета или чакате на опашка за увеселителния парк!) и опитайте да вдишвате и издишвате колкото може по-бавно. Изпълвайте белия си дроб напълно с въздух и бавно издишайте. Опитайте да останете няколко секунди (или минути) концентрирани върху дишането и моментът „тук и сега“. Това е една от най-работещите техники за бързо овладяване на тревожността!

Носете със себе си … дневник

Носете си тетрадка, в която да записвате точно как се чувствате и какво се случва по време на пътуването ви. Това ще създаде една мини ретроспекция във вашия ден, в която ще имате възможност да обмислите своято емоционално състояние и моментите, в които тревожността се появява. Свържете тревожността със страховете и мисилите, които прекосяват ума ви в този момент. Съответно, ще можете да оспорите тревогата си като несъстоятелна. И най-вече, да не й позволявате да се намесва в плановете ви към опознаване на света!