Palatka.bg
Чески Крумлов

Чески Крумлов – градът, построен около приказен замък на брега на река Вълтава

Разположен на брега на река Вълтава, град Чески Крумлов е построен около замък от 13-ти век с готически, ренесансови и барокови елементи. Това е изключителен пример за малък средновековен град в Централна Европа, чието архитектурно наследство е останало незасегнато благодарение на мирното му развитие в продължение на повече от пет века.

Град Чески Крумлов

Град Чески Крумлов се намира в южнобохемския регион на Чешката република

Разположен на двата бряга на река Вълтава, градът е построен под великолепен замък, издигнат през 13 век. Реката и скалните склонове на замъка са най-емблематичните детайли, които заедно с живописния обгръщащ го пейзаж определят не само впечатляващата градска композиция на историческия център, но и доминиращата позиция на замъка.

Град Чески Крумлов .

Историческият център на Чески Крумлов е изключителен пример за малък средновековен град в Централна Европа, чието архитектурно наследство е останало незасегнато благодарение на мирната му еволюция в продължение на повече от няколко века.

Този феодален град, бивш център на голям имот, притежаван от мощни благороднически  родове, които изиграват важна роля в политическата, икономическата и културната история на Централна Европа, е основан през Средновековието и претърпял ренесансови и барокови трансформации. Тъй като е останал почти непокътнат, е запазил своето някогашно оформление на улиците, което е типично за средновековните градове. Освен улиците,  има запазени и много исторически сгради, включително детайлите им като форми на покрива, украса на ренесансови и барокови фасади, сводести пространства, както и оригинални оформления и интериори.

Замъкът е истинско съкровище

Замъкът е истинско съкровище с готически, късно готически, ренесансови и барокови елементи

Първоначално е бил предимно в готически стил, но впоследствие е превърнат в барокова резиденция с добавена градина, лятна къща, зимно училище за езда и уникален бароков театър, издигнат през 1766 година. Този театър се смята за най-стария в света. Замъкът е вторият по големина в Чехия.

Градът Чески Крумлов е изпъстрен от необезпокоявани от времето чудни къщи – най-старият мегаполис в готически стил. Те са забележителни със своите фасади, вътрешни оформления и декоративни детайли и особено със своите издълбани дървени ренесансови тавани. Чески Крумлов има и красиви църкви. Тук е голямата църква „Св. Витус“ от 15-ти век има и манастири.

Чески Крумлов е „израснал” в меандър на река Вълтава

Чески Крумлов е „израснал” в меандър на река Вълтава

 Природата около него му придава живописна обстановка с огромна красота. Неговата еволюция във времето се проявява с изумителна яснота от сградите и градската инфраструктура.

Замъкът е историческият център на града, включително бившата аристократична резиденция с обширна градина. Визуалната цялост на града не е застрашена. Независимо от това, натискът да се допусне ново строителство извън границите на буферната зона е потенциална опасност за целостта на мястото.

Интересно е, че този град е останал недокоснат

Интересно е, че този град е останал недокоснат от опустошителните последици на индустриализацията през 19-ти век, пренебрегването през комунистическата ера и немислимото развитие на последните десетилетия.

Но освен че мястото е много добре съхранено, а природата го пази в неговата автентичност, има и друго: реставрационните работи по фасадите на сградите се извършват в съответствие със строгите международни стандарти за опазване на културното наследство. Използват се само традиционни материали и техники.

Остава само да се надяваме никога да не бъде вдигната забраната да се строи в това приказно средновековно кътче.

 

Снимки:

Steve Coleman

michael 7601

Nathan Bergeron

Margo, just Margo …

Franz St.

Mary Warren

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.