Palatka.bg

Колко по-рано е най-изгодно да резервираме нощувка в различните градове по света?

Най-голямото изкуство на пътешествието не е самото пътешествие, а неговото организиране. Ние не сме фенове на туристическите агенции и макар да е много по-трудно – свободата, която имаме в това сами да направим мечтаното си пътуване, е незаменима. Освен това – търсенето на хотели, атракции, маршрути и четенето за местата, които искаме да посетим, е половината от удоволствието. Ако и вие сте като нас – този материал ще ви допадне.

TripAdvisor разкри как да търсим най-евтините хотелски резервации за почивката си това лято и да спестим близо 50% от цената за нощувки. Отчетът на огромната платформа „Най-доброто време да резервираме“ показва кога е най-удачно да резервираме на различните места по света. Резултатите от изследването на TripAdvisor са много интересни, защото няма такова нещо като „унифицирано време за резервация“. Най-изгодните сделки варират в зависимост от различните дестинации.

Не е изненадващо обаче, че като цяло резервациите направени предварително са много по-изгодни, отколкото онези, създадени в последния момент. Единствените изключения са Ню Йорк и Токио, където се оказва, че колкото по-късно направим резервацията, толкова по-евтина ще ни излезе тя. В тези градове е достатъчно да ангажираме стая само месец преди пристигането си, за да спестим 40% (Ню Йорк) и 30% (Токио) от обичайната цена.

TripAdvisor съветва

Ако пътуваме към Дъблин, например, срокът за резервация трябва да е около 3 месеца по-рано, когато цените са с около 49% надолу. Решавайки да отидем в Сидни, Австралия пък – най-добрите оферти са около пет седмици преди датата на настаняване, когато спестяваме 25%.

Най-малко отстъпка от редовните цени има в най-популярните европейски туристически градове като Барселона, Рим и Прага. При тези градове е необходимо да обмислим пътуването си значително по-рано, ако искаме да спестим от нощувки – между 3 и 8 месеца. Дори тогава обаче резултатът е спорен. В най-добрия случай ще спестим едва около 20% от цената на нощувката. Хотелите в тези градове и без това са препълнени през лятото, затова те не намират смисъл да мотивират допълнително туристите с големи отстъпки.

Световният рекорд за най-малка отстъпка обаче се държи от курорта Канкун в Мексико, където, за да спестим незабележимите около 11% – трябва да резервираме между 5 и 8 месеца по-рано.

Важността да резервираме по-рано обаче не се измерва само от това колко пари пестим. Ако искаме да отидем точно на датите, на които сме си предвидили и на които можем да отсъстваме от работа – трябва да търсим стаи седмици и дори месеци по-рано. Не бива да се забравя и, че все по-често хотелите не винаги са най-добрият начин да спестите пари, като много популярни градове предлагат по-евтино настаняване при избора на Airbnb. Това важи най-вече за не толкова богатите и скъпи градове (сравнено с такива като Ню Йорк, Токио и Рим като Лисабон, Варшава и Валета. Изключения правят източноевропейски страни като Литва, Латва и Естония, където хотела е по-изгоден от Airbnb.

Антон Далчев