Palatka.bg

Кой е най-зеленият град в света за 2018-та година?

Ежегодното проучване на холандската компания TravelBird за това кои са най-зелените градове в света, се смята за едно от най-реномираните в бранша. Тази година то е включило 50 града по целия свят, за да определи най-зеления през тази година. Изненадващо – това е столицата на Исландия, Рейкявик, съобщава Reuters.

Проучването всяка година анализира 50 много популярни и посещавани туристически градове, за да разбере колко „зелени“ са те. Това зависи от количеството паркове, зелени площи, ферми, поляни, голф игрища и лозя, които се намират в града. Крайбрежният град в Исландия е абсолютен лидер в това отношение. Без да се броят огромните природни паркове в околността, на всеки жител на Рейкявик се падат по главозамайващите 410 квадратни метра на глава на населението. Градът е със 120 000 души.

Веднага след Исландия се нарежда град Окланд в Нова Зеландия. Първи в Европа (и трети в света) са Братислава в Словения и Гьотеборг в Швеция. Най-малко зелени пък са Токио, Атина, Истанбул, Сантяго и Лион – всеки един с по-малко от 8 квадратни метра зелени площи на глава на население. В САЩ най-зеленият град е Вашингтон, а във Великобритания – Единбург.

Зелено = здраве

Както сме писали и преди – зелените зони са изключително важни за здравето. На първо място – дърветата и останалите растения все още са най-големия пречистващ фактор в градската среда. Множество проучвания пък показват, че гражданите, които живеят в градове и квартали с повече зеленина, са значително по-здрави и физически, и психически. Зеленината спомага за намаляването на стреса и умората и носи добро настроение. Освен това мотивира хората да тренират и ходят повече.

Компанията TravelBird изтъква, че световната тенденция върви в положителна насока и много градове, най-вече на Запад, предприемат сериозни стъпки към подобряването и създаването на зелени площи. Това е много важно, защото според данни на световни организации като ООН – до 2050-та година над две трети от световното население ще живее в градовете. От TravelBird отбелязват, че най-големите стъпки, които се предприемат сега, са с ограничаване на автомобилите, използване на градски транспорт с нулеви емисии и обособяване на нови градски зелени площи.

 

Антон Далчев