Palatka.bg
най-мистериозните

Най-мистериозните места в света, за които вероятно не сте чували

(Част 1)

Има някои места в света, които имат мистичната сила да привличат хората в продължение на много десетилетия. Някои места са обвити в загадки, престъпленията остават нерешени, странните изчезвания са необясними, има необикновени природни феномени и ужасяващи истории на очевидци от тези места. Това са всички истории, които се предават от поколение на поколение, и истината за тях може да бъде много трудно да се разгадае. А ние, хората, оставаме в плен на тяхната магия. Какво се крие в тях? Вижте няколко от най-мистериозните места в света!

В научната епоха неспособността

В научната епоха неспособността да се установи истинската история чрез емпирични данни е точно толкова налудничава, колкото изглежда и самото изследвано събитие

Особено, когато в някои редки случаи няма никакви близки до реалността отговори. Дори най-големите историци, природозащитници, криптографи и паранормални следователи от време на време се натъкват на такава сложна мистерия, която остава без отговор дори до днес.

В света, в който живеем, сме свикнали да се чувстваме като че ли всичко знаем. Но е истински вълнуващо, че все още има някои изненади, които крият своите тайни. Вижте няколко от големите загадки в света, които ще ви подтикнат да ги разгадаете.

Това не са разказите, които помните от своето детство, за Бермудския триъгълник, например.  Това са истински местни мистерии, които остават неуловими до днес. Бихте могли дори да се посветите на разгадаването им и да ги откриете в специално пътешествие. Те са сравнително свободни от туристи и са на ръба на реалността. Въпреки това, може би ще се съгласите, че някои от тези страховити мистерии е по-добре да бъдат оставени сами на себе си…

Моста Овертон в Шотландия
Моста Овертон в Шотландия
Моста Овертон в Шотландия, известен като Моста на кучешката печал

50 кучета през последните 50 години са скочили от моста Овертон, Шотландия. Те срещат смъртта си върху озъбените скали на 12 метра под историческото място. Записани са в историята пет кучета само за шест месеца. Всички трагични инциденти се случват на едно и също място. То е от дясната страна между последните два парапета. Шотландското дружество за превенция на жестокостта към животните е означило явлението като “сърцераздирателна мистерия”.

Мистерията предизвиква големи спекулации в онлайн пространството, като някои източници твърдят, че мостът поощрява най-добрия приятел на човека да се самоубива и много местни жители вече не пускат кучетата си наблизо до стария викториански мост. Иначе мостът не се отличава с нещо голямо. Намира се в близост до готически замък, от 19 век.

Моста Овертон в Шотландия.

Има две теории за случващите се самоубийства. Едната е, че под моста има норки, които кучетата в опит да хванат, намират смъртта си. Може би, но едва ли толкова много кучета биха отдали живота си за това. Другата история е свързана с човек, който е убил сина си, хвърляйки го от моста в средата на 20 век. Обяснението му било, че синът му бил дяволът. Дали дяволът дърпа кучетата към самоубийство, засега остава недоказуемо.

Хъмбърстоун и Санта Лаура, Чили
Хъмбърстоун, Чили
Хъмбърстоун и Санта Лаура, Чили

През 1872 г. има два града в чилийската пустиня, които са били процъфтяващи заради развиващата се там  индустрия на два завода за добив на селитра.  Работата там е била наистина  изобилна. За съжаление всичко се срива по времето на Голямата депресия и тъй като бизнесът с естествена селитра замира, град Хъмбърстоун и Санта Лаура са изоставени. До 1960 г. никой не е останал наоколо. Днес мястото е защитено от ЮНЕСКО.

Хъмбърстоун и Санта Лаура, Чили

Но има основателна причина местните хора да отказват да пътуват през тези градове и това се дължи на много слухове, че през нощта мъртвите излизат и се разхождат по улиците. Има градски легенди, че хората, които са живели в двата града, никога не са ги напуснали и са отишли ​​в гробовете си преждевременно, защото не са имали средства да се издържат през икономическата криза.

Хъмбърстоун и Санта Лаура, Чили
Хъмбърстоун и Санта Лаура, Чили
Езерото Ангикуни, Канада 

Как може цялото село и всички жители просто да изчезнат без следа? През 1930 г. един трапер, наречен Джо Лабел, пътувал към селото, за което е знаел, че се намира до езерото Ангикуни. Когато пристига, той не е посрещнат от никого и вместо това намира цялото място пусто. Имало е сготвена храна, а пушките и дрехите на хората си стояли непокътнати. Нито един от 30-те жители на селото обаче не се виждал или чувал. Лабел отишъл да предупреди веднага Канадската полиция и оттогава мястото е забулено в мистерия.

Езерото Ангикуни, Канада 

Той се върнал при езерото  Ангикуни с полицията, но не открили никаква следа от селяните и не разбрали защо биха оставили всичките си вещи. Тогава обаче се натъкнали на най-странната част от мистерията: кучетата, теглещи шейни, на изчезналите хора били намерени умрели най-вероятно от глад, въпреки че хората са открили храна навсякъде.

Езерото Ангикуни, Канада 
Езерото Ангикуни, Канада
Езерото Ангикуни, Канада 
Езерото Ангикуни, Канада
Санта Лаура
Санта Лаура

Снимки:

Ananth Padmanabhan

miguel marcos

holiday.taxis

Ray Statter