Palatka.bg

Да платиш десетки хиляди, за да се изгубиш сред природата

Възможностите за различен вид туризъм и приключения са необятни. Наистина нещо ново може да ни изненада. Обаче, признаваме, това успя. Става въпрос за лондонската агенция за луксозни пътешествия Black Tomato, която пуска на пазара една наистина уникална туристическа програма, наречена “Get Lost” (Изгуби се), съобщава Buisness Insider.

Програмата предлага организиране на мащабно изгубване сред дивата природа из целия свят. Желаещите да участват в нея трябва да се свържат с експертите на компанията. От там се провежда интервю, в което се разбират мотивите и желанието на клиентите. Спрямо това от Black Tomato се заемат да организират наистина индивидуален пакет за своите клиенти. Този, който, според тях, ще бъде най-добрия и интересен за конкретния човек. Клиентът обаче има право да избира в какъв терен иска да се загуби – джунгла, планина, крайбрежен регион, полярен или пустинен. Ако той няма претенции – компанията избира вместо него.

От там насетне клиентите преминават специализиран курс по оцеляване в дивата природа, където получават практически и ефикасни съвети тип Беър Грилс. Желаещите да участват в програмата минават и медицински изследвания, за да се види дали са достатъчно здрави и физически подготвени за подобно изпитание. Ако те преминат обучителната програма се стига до същността на туристическата обиколка.

Get Lost

Клиентът научава точно къде ще бъде изпратен в деня на отпътуването си. До дестинацията той отива с частен полет. На място получава инструкции какви са неговите „мисии“, кога и къде е крайната му точка и какво трябва да направи, докато стигне до нея. Експертите дават на клиента пълна екипировка, хартиена карта и сателитен телефон.

От там насетне, с цел сигурност, специален екип следва клиента от разстояние чрез сигнала на телефона. За да се запази достоверността и усещането за изгубване обаче – компанията се свързва с човека само и единствено по негово желание или ако има голяма необходимост от помощ. В същото време оперативен екип от специалисти ходи непрекъснато по стъпките на клиента, за да е сигурен, че нищо няма да му се случи. Както го описват в сайта на компанията „нашите хора ще виждат всяка ваша стъпка, но вие тях – не“. Интересът към програмата е голям и вече има реализирани кампании в Монголия, Гвиана и Норвегия.

Разбира се, подобно удоволствие, колкото и първично да звучи, е изключително скъпо, тъй като пакетите са строго индивидуални и за изпълнението им са необходими голям екип от хора. Затова и клиентите са предимно богаташи, на които обикновените пътешествия са омръзнали и които искат да изпитат приток на адреналин, но без да рискуват наистина живота си. Организираното изгубване струва минимум 33 000 долара, като, в зависимост от дестинацията и желанията на клиента, цената може да нарасне главоломно.

Повече за програмата вижте тук: https://www.blacktomato.com/get-lost/

Снимки: BlackTomato 

Антон Далчев