Palatka.bg
земята

Какво ще стане, ако Земята започне да се върти наобратно – разкриха учени в Австрия

Какво ще стане, ако Земята започне да се върти наобратно? Учени се събраха през април и поставиха този казус, като го онагледиха със специално конструирана компютърна симулация на Земята.  

В продължение на милиарди години Земята се върти в една посока като слънцето – но какво ще стане, ако тази посока бъде обърната?

Пустините ще покрият Северна Америка и сухите пясъчни дюни ще заменят района на тропическите гори на Амазонка в Южна Америка и ще се развиват зелени пейзажи от Централна Африка до Близкия изток. Това сочи компютърна симулация, представена на ежегодния Европейски съюз за науки за Земята през 2018 в Австрия.

В симулацията не само пустините изчезват от някои континенти и се появяват в други, но ледени зими сковават Западна Европа. Цианобактериите, група от бактерии, които произвеждат кислород чрез фотосинтеза, цъфтят там, където никога преди не са били. И циркулацията за заобикаляне на Атлантическата меридианна преобръщаща циркулация, важен океански поток, регулиращ климата в Атлантическия океан, изчезва и се появява отново в северния Тихи океан, съобщиха учените по време на конференцията.

В продължение на милиарди години Земята се върти в една посока като слънцето - но какво ще стане, ако тази посока бъде обърната?

Тъй като земята се върти, нейната инерция оформя океанските течения, които заедно с атмосферните вятърни потоци създават редица климатични модели по целия свят.

Тези модели носят изобилни валежи във влажните джунгли или отклоняват влагата от отдалечените от дъждове площи, например.

За да проучат как климатичната система на Земята се влияе от нейното въртене, учените наскоро моделираха цифровата версия на Земята, въртяща се в обратна посока.

Учените споделиха, че обръщането на въртенето на Земята запазва всички основни характеристики на топологията като размери, форми и позиции на континенти и океани, като същевременно създава съвсем различен набор от условия за взаимодействията между циркулацията и топографията.

Тази нова ротация определя сцената на океанските течения и ветрове да взаимодействат с континентите по различни начини, генерирайки изцяло нови климатични условия по света, съобщиха изследователите, представили проекта.

Щом тези промени бяха на мястото си и моделът показа, че Земята се върти в обратната посока, изследователите наблюдаваха промените, които се появиха в климатичната система. Учените ще опишат в подробен труд всички изменения, които биха настъпили.

Учените споделиха, че обръщането на въртенето на Земята

Като цяло изследователите са открили, че обратното въртене на Земята би я направило по-зелена планета.

Глобалното покритие на пустинята се е свило от около 16 милиона квадратни километра до около 12 милиона квадратни километра. Треви пък са пораснали над половината от бившите пустинни площи, а дървета и растения покриват другата половина.

Въпреки това, пустини се появяват там, където никога не ги е имало преди това – в югоизточната част на САЩ, в южната част на Бразилия и Аржентина и в северен Китай.

Промяната в ротацията би обърнала и глобалните модели на вятъра, като води до температурни промени в субтропичните райони. Западните зони на континентите се охлаждат, докато източните граници се затоплят, а зимите стават значително по-студени в Северозападна Европа. Океанските течения също променят посоката си.

В симулацията океанският поток, отговорен за транспортирането на топлината по цялото земно кълбо – изчезна от Атлантическия океан, но подобен и малко по-силен се появи в Тихия океан, пренасяйки топлина в източна Русия. Това се определя от учените като донякъде необичайно, тъй като предишно проучване, което е моделирало обратното въртене на Земята, не е отчело тази промяна.

Променените морски течения в Индийския океан пък биха позволили на цианобактериите да доминират в региона, което никога не са успели да постигнат, докато Земята се върти в сегашната си посока.

За някои от учените, озеленяването на Сахара е най-интригуващата промяна, която се е появила в техния „назадничав“ модел на Земята.

Виждайки зелената Сахара в симулирания модел, учените насочват мисълта си към причините, поради които има пустиня в Сахара, и защо я няма в ретроградния свят.

 

 

Снимки: pixabay

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.