Palatka.bg

Най-красивите железопътни гари в Европа

Кой не обича да пътува с влак? Не, не говорим за родното БДЖ, което е отвъд всякаква критика. В целия свят, за разлика от България, влакът се смята за елитно, удобно, романтично и бързо средство за придвижване. Развитите държави инвестират милиарди в железопътния си транспорт. Доказателство за това са тези гари, подбрани от CNTraveler.com, които със сигурност ще ви изумят със своите мащаби и архитектура.

Гара Liège-Guillemins в Лиеж, Белгия

Преустроена през 2009 г. от известния архитект Сантяго Калатрава, гарата свързва пътниците с високоскоростната железопътна линия до Франция и Германия, както и междуградските линии в Белгия. Първо е била построена през 1838 година, а днес обслужва над 15 000 пътници на ден.

Atocha в Мадрид, Испания

Централният станция Atocha – най-голямата гара в Мадрид, е преобразувана в тропическа градина с площ от 43 000 квадратни метра, заобиколен от кафенета, ресторанти и зони за отдих. Тя е открита през 1992 г. и в нея се помещават високоскоростните AVE и междуградските влакове. Има и две метростанции, които са свързани с терминала. През 2015-та година тази гара е обслужила на 108 милиона души.

Централната гара в Хелсинки, Финландия

Построен през 1919 г. – най-емблематичните архитектурни особености на станцията са четири статуи, които стоят на на карул, държейки сферични светлини от двете страни на входа на станциите. Гранитите статуи охраняват около 200 000 души, които преминават през гарата всеки ден.

Гара São Bento в Порто, Португалия

Тази железопътна гара в Порто е известна с фреските от пода до тавана, които илюстрират историята на Португалия, нейните владетели, както и напредъка на транспорта от началото на 20-ти век до днес. Станцията има около 20 000 нарисувани плочки. Всички туристи в Порто минават през гарата, която се възприема като една от най-големите забележителности на града.

Gare de Metz-Ville в Мец, Франция

Миналата година, когато френската железопътна компания SNCF направи проучване сред пътниците за най-красивата ЖП гара в страната, Гари дьо Нор в Париж загуби първото място заради станция в североизточния град Мец. Сградата е от 1908 г. и има часовникова кула с дължина 40 метра. Гарата е призната за исторически паметник.

Централната гара в Антверп, Белгия

Тази гара е строена в продължение на десетилетие в началото на 20-ти век. Тя е архитектурна атракция и има голям купол с височина около 76 метра, който осветява цялата гара.

Jungfraujoch в Швейцария

Това е най-високата железопътна гара в Европа, намираща се под седловината на връх Юнгфрау. Гарата се намира на 3454 над морското равнище.

Антон Далчев