Palatka.bg

15 000 младежи от ЕС могат да обикалят Европа безплатно за месец

Една от основните причини да сме фенове на Европейския съюз е огромните възможности за пътешествия, които ни дава. Свободни граници, логистична, организационна и финансова подкрепа. Част от екипа на нашата медия дължи много от пътуванията си по целия свят именно благодарение на безкрайните младежки програми на ЕС. Ако си млад човек, който знае поне малко английски и иска да се развива – е почти невъзможно, стига да поискаш, да не пътуваш, подкрепен и финансиран от Европейския съюз.

Затова днес ще ви разкажем за поредната страхотна инициатива, която ЕС организира, с надеждата нашите читатели да се възползва от това. Благодарение на нея 15 000 младежи ще могат още това лято да обикалят Европа до 30 дни безплатно, съобщава „Дневник“. Инициативата е наречена „Открий ЕС“ и е финансирана от Европейската комисия. Тя дава възможност на одобрените кандидати да пътуват в между една и четири различни дестинации в рамките на Европа.

Кандидатурите ще бъдат отворени от сайта на Европейския младежки портал през юни тази година. http://europa.eu/youth/EU_bg Единственото условие за кандидатите да навършват 18 години към 1 юли 2018-та. Финансирането на програмата е 12 милиона евро. Кандидатурите ще бъдат разгледани от жури, което ще одобри пътешествениците.

Пътувай с влак

В рамките на програмата всеки от 15-те хиляди 18-годишни европейци ще получи безплатни билети за пътуване с влак, с които ще може до 30 дена да пътешества безплатно из избраните от него страни и дестинации. Той ще трябва сам да поеме нощувките и джобните си. Въпреки това безплатния влаков билет ще намали значително разходите за подобна екскурзия. В Европа влаковия транспорт е изключително добре развит и се смята за по-луксозен, по-удобен и дори понякога – по-бърз – дори от самолетния. С влакове може да се отиде на много места, които нямат собствени летища. Освен това тези билети пестят още повече пари, защото спестяват пътуването между летището и центъра на градовете (понякога – по-скъпи от самолетните билети). Много градове пък имат вътрешни влакови линии, които заместват донякъде градския транспорт.

Идеята да се случи тази програма е, че освен, че младежите получават страхотни пътувания и спомени, това помага на бъдещото на Европа. Пътувайки от млади хората стават много по-либерални, отворени към чуждите култури, образовани и оценяващи възможностите, които ЕС им дава. Макар в момента тези 12 милиона да изглеждат като пари за почивка, в очите на някои данъкоплатци, индиректните социални и икономически ползи от тях в дългосрочен план са многократно по-големи. Пример за това е най-скъпата младежка програма на ЕС – „Еразъм“, благодарение на която студенти установяват знания и връзки, които в последствие помагат за колаборацията и отношенията между държавите в ЕС. Преди няколко години излезе и новина, че благодарение на тази програма на бял свят са се появили на 1 млн. европейски бебета, заради двойките, които са се срещнали, благодарение на нея.

Антон Далчев