Palatka.bg
Афогнак

Археолог откри капан за риба в защитни обекти на остров Афогнак в Аляска

Местен археолог, който прави обичайната си обиколка с хеликоптер из околността на остров Афогнак, ненадейно се натъква на археологически обекти около архипелага Кодиак.

За един ден изследователят прави такива открития, които не е очаквал да направи и за седмици. Едното от тях е специален рибен капан. Той представлява структури, построени по протежението на бреговата линия.

Структурата е само втората по рода си в региона. Като първата е била открита едва миналата година.

„Това е вторият от тези капани. Първият открихме миналото лято, когато забелязахме, че рибата влиза зад тези стени, а след като приливът се отдръпна, тя остана в капан“. – каза направилият откритието археолог.

Капанът е на около 500 години.

Изследователят споделя, че подобни „устройства” могат да се намерят в цяла Югоизточна Аляска. Той подозира, че все повече ще намират около Кодиак.

Единствената причина, поради която е успял да намери втория рибен капан, е била най-високата точка на летенето на хеликоптера.

Той споделя, че е бил там на изследване и е намерил едно село на мястото, но не е видял капана за риба. Когато обаче поглежда от въздуха надолу, той е поразен от гледката

„О, Боже мой, това е толкова очевидно!“ – с вълнения разказва за своето откритие археологът.

Рибният капан обаче не е единствената голяма находка в Афогнак .

Според археолога, намиращите се на мястото високи скални кули, обитавани от птиците тъпоклюна кайра, биха могли да бъдат отбранителни места, където преди стотици години хората са причаквали и гледали за врагове.

„Впечатляващо е да се мисли за някой, който да излезе на тези скални образувания и да се покатери толкова високо. – Те сигурно са имали въжена стълба, която са построили, за да се качват нагоре и надолу и вероятно са издигали кошници с храна.” – предполага изследователят.

На мястото ще се направят повече проучвания, за да научат повече за тях. За целта района ще бъде огледан много прецизно от въздух, защото се очакват и още много подобни открития.

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.