Palatka.bg

Световният туризъм е виновен за 8% от парниковите газове

В нашия сайт се стараем да говорим за интересни и красиви места. Искаме да ви разказваме истории, които ви вдъхновяват. Напоследък все по-често ви говорим за зелени градове и прекрасна природа. Този път обаче ще направим изключение, защото тази новина е нито красива, нито интересна, нито вдъхновяваща. А още по-малко зелена.

Science Magazine съобщи тази седмица, че световният туризъм е виновник за отделянето на четири пъти повече парникови газове, отколкото се смяташе по-рано. Или иначе казано – над 8% от цялото замърсяване. Това е шок за туристическата общност, защото по-ранни изследвания твърдяха, че туризмът предизвиква едва 2.5-3% от общите вредни газове, които са сред основните причинители на Глобалното затопляне.

Голямата разлика в процентите е, че предишните проучвания смятаха еднствено вредните газове, отделяни при пътуванията. Сегашните обаче са взели предвид строителството и поддръжката на туристическите обекти – хотели и летища. Също са взети предвид разходите, които туристите правят за закупуване на различни стоки, които иначе не биха направили у дома – атракции, сувенири и допълнителни храни и напитки.

Венеция потъва

Данните са от 2013-та година, макар да са публикувани едва сега, и обхващат 160 държави. Изследователите са установили, че туризмът причинява 4.5 милиарда метрични тона въглероден диоксид на година. За сравнение – целият въздушен транспорт е отговорен за 12% от вредните газове. Лошата новина е, че ако тенденцията се запази – до 2025-та година световният туризъм ще е виновник за отделянето на 6.5 милиарда въглероден диоксид или иначе казано – увеличение с над 40%. Най-голям виновник за туристическото замърсяване пък са гражданите на САЩ.

Тази новина не бива да се пренебрегва, най-вече от хора, за които пътуването е начина на живот. Не обичаме да сме морализатори, а още по-малко сме маниакални вегани или зелени активисти. Но глобалното замърсяване и затопляне не е научна фантастика, а нещо, което се случва тук и сега. Нещо, което вече се отразява и ще се отразява все повече на живота ни. Справянето с глобалното затопляне не зависи от политиците или някакви мистични големи корпорации. То зависи от нас. Защото компаниите се интересуват от печалба, а не от екология. Ако повече туристи започват да избират по-екологични дестинации, по-зелени атракции, по-чист транспорт – бизнесът ще се съобрази с нас. Защото, колкото и клиширано да е – промяната зависи от нас.

Ако не започнем с тази промяна съвсем скоро много от местата, които обичаме (от Венеция до Мачу Пикчу) просто няма да съществуват. А темите, за които ние ще пишем, ще станат драстично по-малко.

Антон Далчев