Palatka.bg

Защо Филипините ограничиха достъпа до най-известния си остров?

Правителството на Филипините взе решение да затвори за туристи в продължение на шест месеца най-известния си и популярен остров – Боракай. Желанието на властите е през този период от половин години островът да бъде почистен основно след появилите се масово опасения, че бързото развитие, замърсяването и безкрайният приток на туристи заплашват съществуването на идиличните му плажове, които все по-често се превръщат в сметище, създадено от прииждащите от цял свят туристи.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте е наредил ограничението за туристически посещения на Боракай да започне възможно най-скоро, като заповедта на президента се отнася за абсолютно всички туристически агенции, както и за посетители, които сами са организирали своите екскурзии.

Островът, който сам осигурява около 20% от приходите на туристическа индустрия в страната, ще бъде недостъпен за посетители през целия период на почивстване.

„Остров Боракай е известен като рай за нашата държава и това временно затваряне има за цел да гарантира, че и следващите поколения ще имат възможността да се наслаждават на това уникално място“ – каза говорителят на президента Дутерте, Хари Рок пред репортери.

Според кртиците на идеята затварянето ще засегне най-малко 15 000 работници, които работят на острова и благодарение на туризма и богатите посетители изкарват прехраната си. Освен това няма гаранция, че компаниите, за които тези работници се трудят биха могли да издържат 6 месеца, през които да не функционират, нито пък, че няма генерално да преместят инвестициите си на други места.

Много природозащитници похвалиха действията на президента Дутерте, заявявайки, че това, което те искат в момента, е да се гарантира, че въпросът за стабилността и сигурността по отношение на екологично чистото развитие на острова е най-важното, когато става дума за екологични проблеми и тяхното решаване.

Остров Боракай стана популярна туристическа дестинация през 2010 г. и оттогава е неотмена част туристическите списания, брошури, сайтове и пътеводители.

Почти два милиона туристи са посетили острова през 2017 г., което беше своеобразен рекорд за Боракай

Бумът на туризма в Боракай осигури много нови работни места и огромни финансови инвестиции, но постави под погромно изпитание системите за водоснабдяване, изхвърлянето и събирането на боклука, както и канализационната система на острова. Цялостно инфраструктурата на Боракай  не успяваше да отговорни напълно на бурното туристическо развитие.

В проучване на канализационните съоръжения на острова, проведено от власите през февруари тази година, бе установено, че по-голямата част от жилищните и бизнес сгради, цели 716 от 834, нямат нито изградена система за изхвърляне, нито разрешение за изграждане на такава, т.е. те вероятно отвеждат отпадъчните води директно в морето.

След посещението си на острова през февруари, малко след като бях обявени официални резултати от проверката, президентът Дутерте заяви, че Боракай трябва да бъде цялостно почистен. Президентът обяви, че е възмутен от „екологичните нарушения“, които са били допуснати на острова, което е довелно до мини екологична катастрофа, превърнала острова в „помийна яма“.

„Докато от тези тръби се изливат лайна не мога да ви кажа конкретен ден, в който достъпът до острова ще бъде отново свободен“ – каза Дутерте.

Снимки и видео на дренажна тръба на плажа Болабог – едно от туристическите места на остров Боракай, бяха разпространени онлайн по-рано тази година, показвайки как фекалните води се изливат от тръбата директно в морето.

На острова функционират около 500 регистрирни и легални бизнеса, свързани с туризма, които генерират годишни приходи от около един милиард долара всяка година. Съществуват и множество нелегални бизнеси, които оцеляват благодарение на туризма, но не се отчитат от статистиката.

Търговската и индустриална камара в Боракай поискаха от Дутерте да преразгледа ограничаването на достъпа до острова, заявявайки, че не всички бизнеси са отговорни и нарушават правилата и че само онези, за които се знае и е доказано, че замърсяват, трябва да бъдат закрити.

Населението на остров Боракай е приблизително 40 000 души, повечето от които са изцяло зависими от туризма и се борят да свързват двата края още преди заповедта на Дутерте.

Поради ограничаването на достъпа до Боракай, повече от 36 000 работни места ще бъдат засегнати, а загубите възлизат на около 1 милиард долара, според данните, предоставени от Boracay Foundation Inc, бизнес асоциация, която обединява фирмите на острова. Някои природозащитници отбелязват, че според тях тези данни са преувеличени и загубите няма да бъдат толкова драматични. Вероятно и двете страни се стараят да манипулират до известна степен фактите, че да отговорят на техните желания и виждания.

Дори засегнатите работни места да не са 36 000 със сигурност десетки хиляди жители на острова ще бъдат засегнати от ограничението.

Други 19 000 работници – като спасители, масажисти, татировчици, продавачи и т.н. ще бъдат засегнати от временното ограничаване на достъпа до Боракай. Всички се надяваме целта да бъде постигната и този невероятен остров да бъде запазен толкова красив, колкото винаги е бил…

 

Екип iTravel-bg.com