Palatka.bg

Австралия ще инвестира милиони с надеждата да възстанови и запази Големия бариерен риф

Правителството на Австралия обещава, че ще инвестира повече от 500 милиона австралийски долара (около 379 милиона американски долара) в опит да възстанови и запази Големия бариерен риф, който, за огромно съжаление, е във все по-тежко състояние, макар че е един от най-ценните шримери за обект от Световното природно наследство, който обаче изглежда обречен на смърт вследствие на изменението на климата и глобалното затопляне.

Морските горещи вълни, причинени от глобалното затопляне, са довели до масово унищожаване и повреждане на корали през 2016 г. Най-тежко пострадалият район е e 800-километровияр участък в северната част на Големия бариерен риф – най-девственият и непокътнат район на природния феномен.

Това скромно финансиране е част от амбициозен план за опазване на околната среда, в който австралийското правителстество влиза в партньорство с организацията Great Barrier Reef Foundation.

Целта е да се подобри и наблюдава дългосрочното добро състояние на рифа

Макар и недостатъчно тази инвестиция в рифа е най-голямата отделена наведнъж сума за опазване и подобрение на състоянието на рифа в историята на Австралия. Парите ще бъдат използвани за подобряване на качеството на водата, контролирането на популациите на големите хищници и възможно най-голямо разширяване на зоната, в която рифът е усоешно възстановен.

Големия бариерен риф е дом на най-голямата колекция от коралови рифове в света с около 400 вида корали и над 1500 вида риби. Ригът е и дом на редица застрашени видове, включително Голямата зелена костенурка и дюгон (вид едър морски бозайник, който, наред с ламантините, е един от четирите вида съществуващи днес представители на разред Сирени. Те са единственият оцелял представитела на разнообразното в миналото семейство Морски крави).

Говорейки на специална пресконференция пред природозащитници и репортери, австралийският министър на околната среда Джош Фридънбърг каза, че рифът е бил подложен на изключително голям натиск през последните години, но тези проблеми и предизвикателства могат да бъдат преодолени. Той допълни, че „колкото повече научаваме за рифа, толкова по-добре бихме могли да го предпазим“. Министърът уточни, че „милиони долари ще отидат в сферата на науката, за да имаме по-добро и ясно управление на данните, благодарение, на което ще можем да тестваме и анализираме различни благоприятни и неблагопроятни въздействията върху рифа“.

Проучвания от самолети, проведени преди около година, показват, че повече от две трети от коралите са били жертва на „шокиращи“ нива на избелване. Избелването на коралите се случва, когато повишаването на температурите световния океан води до умиране на водораслите, които растат в коралите, превръщайки рифа в бял „призрак“ и отстранявайки техния основен енергиен източник.

Тези драматични събития през 2016 и 2017 г. доведоха до почти напълно опустошаване на участък от 1 500 километра, което шокира много учени, виждайки, че Големия бариерен риф умира пред очите им.

Преди проблемите през 2016 г. сме ставали свидетели само на две подобни унищожителни периоди през ппоследните две десетилетия – през 1998 и 2002 г.

„Избелването“ през 2016 г. е най-тежкото от трите и засегна предимно северната част на рифа, докато последните наблюдавани поражения засягат най-вече средните участъци. Това е становището на учените от организацията ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies.

Към момента само около една трета от рифа е успявала избегне от значително избелване и унищожение

Избелването обикновено не убива коралите веднага – ако температуритена водата спаднат до нормалните си стойности, водораслите имат шанса да се възстановят успешно. Ако температурите обаче останат необичайно високи, в крайна сметка няма съмнение, че коралът ще умре, което ще доведе до унищожението на естественото местообитание на много морски видове, за които Големия бариерен риф е дом от хилядолетия насам.

Големия бариерен риф се смята за едно от седемте природни чудеса на света и е най-голямата жива структура на планетата. Рофът може да бъде видян дори от космоса. Различни източници и оценки твърдят, че рифът носи приходи от около 3,7 милиарда американски долара годишно на австралийската икономика, благодарение на риболова и туризма.

Според Организацията на обединените нации около 275 милиона души в световен мащаб пряко разчитат на рифове за прехрана и препитание. Глобално погледнато рифовете са местообитание на около една четвърт от рибите в световния океан.

 

Екип iTravel-bg.com