Palatka.bg

Горите по света се увеличават, защото човечеството е щастливо!

Горите се увеличават в целия свят поради нарастващите доходи и подобреното чувство за национално благоденствие, сочат последните изследвания, съобщава BBC.

Учените опровергават идеята, че повишаването на нивата на CO2 в атмосферата е основната причина за бурното разпространение на растителността по целия свят. Основната причина за възвръщането на бурните гори е, че редица страни по света стават по-богати и щастливи, а земеделските производители се фокусират върху качествени почви и изоставят не толкова плодородните почви и масиви.

В резултат на това горската сеч намалява значително, горите се увеличават и дори завладяват нови територии, които преди са били пустини откъм дървета. Проучването подчертава факта, че между 1990 г. и 2015 г. горският фонд се увеличава ежегодно средно с  1,31% в страните с високи доходи и с 0,5% сред страните с среден доход, докато в 22 страни с ниски доходи намалява с 0,72% на година.

Досегашните теории за промяна на климата преписваха тази промяна на това, което се нарича „оплождане с CO2“ – високите нива на въглероден диоксид в атмосферата повишават растящите способности на растенията и дърветата.

Авторите на сегашното проучване обаче опровергават това, като се позовават на факта, че процеса на озеленяване започва от 1800 г. в Западна Европа, когато въглеродният диоксид в атмосферата едва започва да расте, заради неразвитата все още индустриализация.

Щастие и гори

„Когато хората се чувстват добре, това е от полза за горите“, каза проф. Пека Каупи от Университета в Хелзинки, където се провежда проучването. „Когато става дума за правилно функциониране на обществото – обезлесяването изчезва и обществото достига до хармония с горите. След като хората в страната има достоен живот, те не секат горите, а искат да ги защитят. Когато средствата за препитание идват от други източници, които не се задоволяват със селското стопанство, тогава хората спират да изсичат горите и изоставят селскостопанската земя, която след време отново става гора“. Страните от Европа, САЩ, Япония и Нова Зеландия са увеличи горите си много, спрямо миналия век, а тези процеси вече започват да се наблюдават и в места като Чили и Китай.

Това е прекрасен пример за теорията за егоистичния алтруизъм. Идеята да искаш и караш хора, които не познаваш, да са добре, за да бъдеш и ти самия добре. Простата концепция, за която има много доказателства, твърди, че колкото по-благоденстващо е едно общество, толкова по-добре е това не само за него, но и за всички общества по света. Това означава по-малко войни, болести, по-голямо производство, технологии, науки и т.н. Именно както това, че държави, които в момента са бедни, унищожават природата си (най-вече в Африка, бедните части на Азия и Южна Америка), а с тях и много редки, ценни и красиви животински и растителни видове, на които се радват хора от целия свят. Ако тези общества живеят достоен живот – те не само, че няма да унищожават флората и фауната си, а ще я пазят. Повече по темата гледайте в това страхотно видео от един от любимите ни канали в YouTube – Kurzgesagt – In a Nutshell. Има и субтитри на български!

Антон Далчев