Palatka.bg
Сааремаа

На остров Сааремаа в Естония времето лети във вятърните мелници и се мери по изпитите халби бира

В превод Сааремаа означава „островна земя“. Но освен че е чуден остров, Сааремаа е и символ на емблематичната едноименна бира, която се приготвя тук. Той е най-големият остров в Естония, с размери приблизително тези на Люксембург. Това откъснато и странно място все още се гордее и със своите борови гори, смърчове и хвойна, а вятърните мелници, фарът и малките селца са непомръднали във времето.

По време на съветската епоха и Студената война целият остров е бил затворен за посетители, тъй като на него е била разположена радарна система и ракетна база. Дори и на „континента“, естонците са имали нужда от разрешение, за да го посещават. Това от своя страна е довело до минимална промишлена промяна, което пък е защитило очарованието на острова от човешки посегателства.

Те имат свой собствен фолклор,

Но освен непокътнатата природа, жителите на Сааремаа имат и друга своя гордост –  техните  обичаи, песни и носии. Те имат свой собствен фолклор, различен от „континенталния”, на който много държат

Куресааре е най-големият град на Саарема, намира се на южния бряг и е естествена база за туристите.

Като най-голям от естонските острови, със своята природна красота и интересна история, Сааремаа привлича както местни, така и международни туристи. Поради относителната си изолираност, Сааремаа се смята и за автентичната Естония, за съхранено рибарско селище, съчетано с национален парк, което го прави идеално място за отдих и експедиции сред природата.

 

Куресааре – главният град
Куресааре
Куресааре – главният град на Саремаа, притежава някои от най-големите забележителности  на острова

Тук има и отлични ресторанти и кафенета, както и разнообразие от хотели и квартири. Куресааре също има малко летище, така че ако пристигате по въздух, това е мястото, където ще започнете приключението си. Въпреки, че Куресааре е видял многобройни войни и нашествия, които са повредили или разрушили много от най-старите сгради, някои впечатляващи исторически обекти са останали непокътнати. Такива са например: впечатляващият замък „Куресааре”, кметството, което първоначално е построено през 1654 г. и е възстановено, а църквата „Св. Никола“ все още достига до небето.

Замъкът „Куресааре”
Замъкът „Куресааре”
Замъкът „Куресааре”

Основната забележителност на Куресааре е замъкът „Куресааре”, който датира от 1200-те години и вероятно е построен от тевтонския ред като резиденция на епископа. Замъкът е уникален сред другите замъци на Балтийските острови, тъй като това е единствената напълно непокътната средновековна крепост, която е останала. Двете кули като защитни укрепления също са оцелели.

Замъкът „Куресааре”

Музеят „Сааремаа”

Музеят е разположен в замъка „Куресааре”. В него са изложени експонати, свързани със Сааремаа, както и реставрирани интериори, предоставящи примери за религиозни райони, отбранителни места и подземия. Музеят „Сааремаа” е основан през 1865 г. и е един от най-големите музеи в цяла Естония!

Фарът Сырве
Фарът Сырве
Фарът Сырве е забележителност на полуострова със същото име

Целта на фара Сырве е да осигури безопасността на корабоплаването в Ирбенския проток. Сградата е една от атракциите на полуострова. Според историческите хроники фарът съществува от 1646 г. и се счита за един от най-старите в Естония. Първоначално е бил изработен от дърво, а височината му е била само 34,7 метра. През 1807 г. фарът е бил реконструиран. Дървената кула е заменена с каменна. Освен това структурата става малко по-висока: тогава височината на сигнала на фара достигала до 35 метра. По време на Отечествената война сигналната кула е била унищожена. Фарът е възстановен едва през 1948 г., а в съвременния  му вид е построен през 1960 година. Външно е монолитна стоманобетонна конусообразна структура, долната част на която е боядисана в бяло, а горната – в черно. Височината на фара е 48 метра.

Вятърните мелници на хълма 

Вятърните мелници на хълма

Единствените останали вятърни мелници на остров Сааремаа се намират на хълма. Тези вятърни мелници преди са били използвани за смилане на пшеница и ръж. Днес петте дървени вятърни мелници в холандски стил стоят на хълма, за да радват посетителите.

Метеоритния кратер на остров Сааремаа
Метеоритния кратер на остров Сааремаа
Метеоритния кратер на остров Сааремаа

Крайбрежното поле е мястото, където се е родила легендата за Сааремаа. Това е най-скорошният пример за голям кратер, попадащ в населена зона. Преди около 7500 до 7600 години голям метеорит е навлязъл в земната атмосфера и се е разбил на многобройни по-малки метеорити. Най-големият метеорит оставя кратер с диаметър 110 метра и дълбочина 22 метра.

Църква „Свети Никола”

Църквата „Св. Никола“ в Куресааре е построена от изкопания доломит през 1790 година. Църквата е построена по заповед на Екатерина Велика.

Национален парк Вилсанди

Национален парк Вилсанди

Националният парк Вилсанди се състои от 150 малки острова в Балтийско море. По-голямата част от него защитава морските екосистеми. Национален парк Вилсанди е чудесно място за наблюдение на птици и растения. Части от брега на Сааремаа са част от Национален парк Вилсанди, така че посетителите ще намерят пешеходни пътеки и лодки, за да пътуват до други острови, съставящи парка.

Национален парк Вилсанди

Снимки:

Britt-Marie Sohlström

Bryan_T

Violet…

ruut103