Palatka.bg

Как страховита психиатрична болница в САЩ се превръща в луксозен хотел

The Richardson Olmsted Complex в Бъфало, САЩ е новото име на болничната държавна психиатрична болница, която първоначално е била наречена Държавна психиатрична болница Бъфало. Тази огромна болница, изградена от красиви червени тухлички в английски стил е проектирана през 1870 г. от известния архитект Хенри Хобсън Ричардсън, докато проектът за озеленяване и неговото осъществятане е направено от друга известна личност – Фредерик Лоу Олмстед, ландшафтен архитект който е проектирал Сентръл парк в Ню Йорк.

Красивият и спокоен природен пейзаж е бил неразделна част от лечението в психиатричната болница в Бъфало

Психиатърът д-р Томас Къркбрайд, според чиято философия е построен целият комплекс и е разработена програмата за лечение, която се е прилагала в болницата, вярва, че психично болните има огромна нужда от постоянно взаимодействие с природата, за да се излекуват напълно от заболяванията си. Поради тази причина 203-те акра недокоснати земеделски площи са били един от основните акценти в живота на Държавната психиатрична болница Бъфало.

Задачата на Олмстед била да създаде усещане, че болницата, макар и близо до града, всъщност е погълната от природата. Според теориите на лекарите това би осигурило спокойствие за хора, страдащи от психични заболявания, които ще се откъснат от шума, натовареното ежедневие и проблемите. Олмстед организира пространството пред основната сграда като пищен парк с дървета и множество приятни за разхождане пътеки. Зад сградите на болницата се е помещавала огромна ферма, чиято цел била да осигурява на пациентите възможността да се трудят физически на свеж въздух, с което да се постигне желаното подобрение на психическото състояние, с помощта на физическа работа сред природата, намаляване на стреса и усилване на чувството за удовелетвореност от свършена работа.

Превърналият се в последствие в световно известен архитект Хенри Хобсън Ричардсън тогава бил все още  относително непознат, но въпреки това местните власти му възлагат да проектира комплекса, заради неговите иновативни идеи. В крайна сметка Държавната психиатрична болница Бъфало се превръща в най-голямата сграда в неговата кариерата и първата, при която той проявява характерния си стил – това, което се нарича Ричардсънски романски стил в архитектурата. Построена според указанията на д-р Къркбрайд, сградата е оформена като V с централна сграда с кула и пет отделения, чийто дизайн позволява навлизането на достатъчно естествена светлина и чист въздух в сградата. Този любопитен и свеж дизайн е  представителен за течение, което тогава е било известно като „Планът Къркбрайд“ – изключително популярен стил за строене на лечебни заведения през 19-ти век. Съществуват много психиатрични болници в САЩ, които са изградени именно спрямо този стил.

Държавната психиатрична болница в Бъфало изпраща последния си пациент през 1974 г., след като е затворена

Само една година по-рано, сградата е включена в Националния регистър на историческите места и през 1986 г. е обявена за Забележителност от национално значение. Сградата остава празна и неизползвана в продължение на десетилетия, като изключим краткия период, в който Бюрото за психично здраве се помещава в нея – между 1989 и 1994 г.. През 2006 г. сградата е преименувана на Richardson Olmsted Complex и е създадена специална корпорация с цел рехабилитацията и развитието на това архитектурно бижу.

В края на 2017 г. бившата психиатрична клиника, от която биха могли да те побият тръпки е напълно възстановена и отваря врати за нови гости. Е, този път тези гости не са пациенти, а посетители на новия луксозен хотел Henry, който превръща бившата сграда на Държавната психиатрична болница в същинско произведение на изкуството. 

Екип iTravel-bg.com