Palatka.bg
Dona Chica

Dona Chica – еклектичният призрачно красив замък в Португалия

Ако си мислите, че само в България стават безчинства с великолепните архитектурни произведения, като оставената на разрухата разкошна къща на улица „Сан Стефано” в София, по-известна като „Къщата с ягодите”, много се лъжете. Подобни примери с отрицателен знак има и на други места в Европа, като красивия замък Dona Chica в Португалия. Но докато се говори и пише за тях, остава надеждата, че те ще бъдат реставрирани и предоставени на обществеността като материална култура.

За ценителите, ето малко информация: замъкът Dona Chica е архитектурна находка, построена в нео-романтичен стил. Това е архитектура, която става популярна в началото на 20-ти век, интериорът и екстериорът са комбинация от различни стилове.

Замъкът Dona Chica

Замъкът Dona Chica е смес от стилове като Арт Нуво, Ренесанс и Романска архитектура, съчетани със смесени строителни материали. Всички тези различни елементи правят тази сграда естетически уникална.

Изграждането на замъка започва през 1915 г. и е завършен през 1919 г. Сградата е с дължина 25, 6 м и ширина 37 м. Изграден е предимно от гранит.

Замъкът Dona Chica се намира в селски имот, намиращ се в окръг Брага (едно от най-старите населени места в Европа) в северната част на Португалия.

Името на замъка идва от името на неговата собственичка – бразилка, омъжена за португалец. Двамата наемат швейцарския архитект Ернесто Короди, за да проектира техния дом. Още на ниво концепция, къщата е била замислена да бъде смесица от стилове на изкуството от последните векове в коктейл от дизайни и най-различни влияния.

Имотът е обогатен и чрез засаждане на различни тропически дървета

Имотът е обогатен и чрез засаждане на различни тропически дървета, донесени директно от Бразилия, като например лечебното дърво Pau Santo, бадеми и борови дървета.

Francisca Peixoto Rego (Dona Chica) е известна като вносител на много растителни видове от Бразилия. На територията има и малко езеро с изкуствена пещера, в която има изкуствени сталактити, които имитират природни структури, като едновременно имитират и художествени стилове от средновековието.

Строителството на  замъка спира през 1919 г. поради липса на средства. През 1938 г. къщата е закупена от английски аристократ. По-късно и той я продава на бивш библиотекар.

Строителството на  замъка

На следващ етап един от собствениците отново започна работа по замъка, без да възстанови разрушените части. Неговата дейност обаче причинява допълнителни щети по къщата по време на реконструкцията. Много декоративни елементи от интериора и екстериора са били напълно унищожени. Много забележителни произведения на изкуството са изчезнали завинаги.

По-голямата част от керамичните изделия, като покривни плочки, подови плочки и отличителните сини плочки, са били загубени завинаги. Освен тях и някои от декоративните дървени елементи също са унищожени.

През втората половина на 20-ти век къщата

През втората половина на 20-ти век къщата е била собственост на местния граждански обществен съвет. А местният съвет дава имота на туристическо дружество за дългосрочен договор. Имало е няколко идеи, които са щели да превърнат имота в туристическа дестинация с ексклузивен ресторант или в привлекателно място за културни и художествени събития и изложби.

Но проектът се е провалил, без дори да започне. И накрая, замъкът и прилежащата му земя падат в ръцете на кредиторите. През 1985 г. имотът е класифициран като имот с обществена значимост. Обаче остава затворен за обществеността, тъй като е продължил да бъде частна собственост.

И все пак, ако имате път към окръг Брага, може да потърсите този приказен замък, поне за да го снимате отвън и да му се порадвате, докато е още там.