Palatka.bg

Вълнуващата история на най-старата библиотека в света и манастира Света Екатерина

Дълбоко в Синайския полуостров, намиращ се в Египет, в един почти безлюден пустинен район – свят изграден от гранит и скалисти планини, се намира град Света Екатерина. Тук, в подножието на планината Синай, се смята от много религиозни лидери, че Мойсей е получил Десетте заповеди от Бог. Естествено, подобно на повечето свещени места за три от ключовите за света религии, този регион е свещен както за християните, така и за мюсюлманите и евреите.

В годините между 548 и 565 г. императорът на Източната римска империя Юстиниан Велики заповядал построяването на манастир, посветен на Света Екатерина в района. Впечатляващо е, че манастирът никога не е бил разрушаван или ограбван през цялата си история, което го прави един от най-старите все още активни християнски манастири в света. Също така манастирът Света Екатерина е дом и на най-старата постоянно действаща библиотека в света, където е запазена втората по големина в света колекция от ранни текстове и ръкописи на различни световни и местни езици.

Ватиканската библиотека е единствената в света, която превъзхожда манастира по отношение на броя запазени ръкописи

Манастирът е заобиколен от масивна стена – оригиналната, която е издигната още по времето на император Юстиниан през 6-ти век. До 20-ти век достъпът до манастира се осъществявал през врата, която била висока, колкото и външните стени на манастира. Днес входът е през малка порта отляво на главната церемониална врата.

Най-свещената част на манастира е голям жив храст, за който се твърди, че е легендарният горящ храст, който е видял самият Моисей. През IV век императрица Флавия Юлия Елена – майката на Константин Велики, построила Параклиса на горящия храст в чест на смятания за величествен храм. Постепенно около параклиса се изграждат и няколко допълнителни постройки. Всички сгради оформят цялостен религиозен комплекс, който се утвърждава с името Света Екатерина. Самият храст е рядък вид от семейство Rubus Sanctus. Региона на Синай е естественият хабитат на растението, което с изключително продължителния си живот е помогнало за създаването, разпространението и устойчивостта на мита, че именно това е горящият храст от Библията.

В манастира се пазят и много раннохристиянски съкровища, които могат да бъдат открити само тук

Най-ценни са намиращите се тук икони и мозайки по стените, както и много богослужебни предмети, представляващи най-богатата и пълна колекция от раннохристиянски икони в света. Повечето от тези икони датират от 6-ти век, като някои може би са създадени още по-рано, но се нуждаят от допълнителни изследвания.

Манастирската библиотека е голямо съкровище, което, макар и да не е толкова известно, всъщност е неописуемо важно, както за науката, така и за религията. Някои от редките ръкописи в колекция на манастира включват липсващите части от Codex Sinaiticus – ръкописно копие на гръцката Библия от 4-ти век, Syriac Sinaitic – ръкопис от 4-ти век, включващ четирите канонични евангелия от Новия завет на сирийски, както и Фермана на Мохамед, в който се твърди, че ислямският пророк Мохамед е благословил манастира, обещавайки да го защитава. В библиотеката са включени и първите издания на Омир (1488) и Платон (1513 г.) Комедиите на Аристофан (1498), Великият етимологичен лексикон на гръцкия език (1499) и Суда (1499 г.).

Освен манастира Св. Катерина и самата планина Синай, в района има стотици религиозни места, които са ценни за представителите на трите основни религии в Западното полукълбо като например параклисът „Св. Катрин“ на върха на планината Катерина – планината, където според легендата тялото на Света великомъченица Екатерина от Александрия е било погребано от ангели. Тя е бил сред най-високо образованите жени на своето време и тайно приема християнството от своята майка, която я изпраща при духовник, който да я покръси в християнството. Бидейки изключително амбициозна, Екатерина се среща със самия император, надявайки се да го убеди, че действа несправедливо спрямо християните и трябва да прекрати гоненията спрямо тях.

Императорът я изпраща в тъмничен затвор, заради разпространение на християнската вяра, след като Екатерина успява да привлече на своя страна дори жената на императора.

В затвора тя успява да въведев  християнството всички, които я посещават

За тези си действия е съдена на смърт чрез разпъване на колело – популярен метод за умъртвяване в онези години. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва,  апалачите не могат да я екзекутират по този начин, независимо многократните си опити. В крайна сметка решават да я обезглавяват.

Други религиозни места са Скалата на Мойсей, откъдето пророк Мойсей донесъл вода, когато народът му не бил пил вода от дни и никой не виждал надежда в спасението. В региона се намират и няколко раннохристиянски църкви и стотици руини от полуразрушени византийски манастири и монашески селища.

Манастирът е обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2002 г. и привлича повече от 100 000 посетители годишно.

 

Екип iTravel-bg.com