Palatka.bg

„Голямото тихоокеанско сметище“ е вече 3 пъти по-голямо от Франция

По отношение на територията, Франция е втората по големина държава в Европа. Това, разбира се е валидно, когато се вземат предвид и нейните отвъдморски департаменти и територии. Със своите впечатляващи 643 801 квадратни километра, единствено Русия задминава Франция, когато говорим за големина в Европа. Доколкото е коректно да сравняваме една чисто европейска страна като Франция с Руската Федерация, чиято безбрежна територия в огромната си част е позиционирана в Азия. В сравнение със Съединените американски щати, Франция е приблизително същият размер, колкото е щатът Тексас. Този факт ни служи за напомняне колко огромна държава са Съединените американски щати и как дори хипотетично страната да бъде разделена на отделни държави, спрямо всеки щат, то някои от отделните щати като Тексас, Аляска, Калифорния, Флорида и т.н. ще продължават да бъдат сред най-големите, богати и влиятелни държави в света. И все пак някои ще сa по-малки от „Голямото тихоокеанско сметище“

Сега, замислете се за миг и се опитайте да си представите този огромна територия, но я умножете по три

Тогава си представете район с подобен размер в Тихия океан. Финалната стъпка е да се опитате да впрегнете въображението си и да си представите, че този огромен район е изграден единствено от все по-нарастващ набор от морски отпадъци и отломки – именно там се намира придобилата печална слава еко-катастрофа, носеща името „Голямото тихоокеанско сметище“ – огромен „остров“ от боклуци, който наскоро беше изследван с няколко различини способа и беше оценен като 16 пъти по-голям от първоначално очакваното.

И ако този факт не създава стимул за действие у нас самите и желанието ни да променим посоката си на развитие, то тогава не е ясно какво  би могло да ни жегне толкова силно, че да се замислим върху катастрофалните последици върху планетата, които човечеството предизиква.

За планетата това не е кой знае колко сериозен проблем

Тя са е напълно спокойна и окей със ситуацията. Ще минат няколкостотин милиона години еволюция и Земята ще се пренастрои, абсорбирайки пластмасата и всички отпадъци, които сме създали. Проблемът е за самите нас, защото не само, че човечеството няма втори дом, но е повече от вероятно и никога да не открие такъв.

През последните няколко години вероятно сте забелязали огромни глобални кампании, призоваващи за минимизирането на използване на пластмасата за еднократна употреба, която спокойно би могла да бъде заменена с други материали. Новите открития за размера на боклука и на „Голямото тихоокеанско сметище“ вероятно ще бъдат причина още повече хора да чуят звуците на пищящата аларма, че световните океани се задушават от милиони парчета пластмаса и невъобразимо количество боклуци.

Изследването е публикувано на базата на множество научни доклади, които смятат, че „Голямо тихоокеанско сметище“ е вече с големина от над 1,6 милиона квадратни километра и съдържа най-малко 79000 тона пластмаса. Анализът се базира на проучвания на терен, направени с лодки, както и въздушни изследвания със стар военен самолет, който е преобразуван в изследователски център. Установено, че образуването на този остров от боклук се свърсва почти изцяло с пластмасата- и още по-лошо е, че размерът му нараства с плашещи темпове.

Всъщност микропластмасите, т.е. най-малките и леки парчета пластмаса съставляват по-голямата част от „Голямо тихоокеанско сметище“.

„Аз работя върху подобни проучвания от много време насам, но да видя всичко това на живо беше нещо изключително депресиращо“ казва Лоран Льобретон пред английското издание Guardian. Той е океанограф и водещ автор на изследването.

„Открихме много боклуци и отпадъци, които просто се чудехме как изобщо са стигнали до океана. Очевидно има увеличаване на притока на пластмаса и боклук в световния океан. Нуждаем се от координирани международни усилия за преосмисляне и промяна на начина, по който се използва пластмасата, както в индустрията, така и живота на обикновените хора. Ситуацията се влошава и ние трябва да действаме сега.“

Лоран Льобретон също така работи и за Ocean Cleanup – група, посветена на борбата за справянето с боклука в океана. Понастоящем те разработват големи плаващи бариери, които биха могли да улавят огромното количество пластмаса в дадена област. Огромният проблем е във факта, че тези системи всеоще не могат да прихващат най-малките отпадъци и парченца пластмаса, които са основната причина за замърсяването.

Междувременно кампании по целия свят призовават за прекратяване на широкото използване на пластмасата, като миналата година повече от 200 държави  региони се присъединиха към резолюция на ООН, която има за цел да спре потока от пластмаса в океана. Макар и не само пластмасата да е сериозен проблем по отношение на боклука в световния океан, то несъмнено е един от най-големите, поради факта, че огромна част от произвежданата пластмаса всъщност не е разградима, и ако не се събере и съответно преработи, то тя ще остане част от Земята за милиони години.

 

 

Екип iTravel-bg.com