Palatka.bg

В Япония се извиниха, че влак тръгна 25 секунди по-рано

Не, заглавието не е майтап, а реална случка, разиграла се в Япония. Това се случило миналия петък на 11 май в железопътната станция на град Нотогава, намиращ се в централната част на страната. Влакът трябвало да тръгне точно в 7:12 минути сутринта, но вместо това – тръгнал в 7:11 и 35 секунди. В резултат от жестокото престъпление – един човек изпуснал влака си за работа.

Причината за това била, че кондуктора направил грешка в графика, която довела до по-ранното затваряне. В последствие компанията JR West, чийто влак тръгнал по-рано, в изявление пред известен японски вестник написала: „Ние сме изключително обезпокоени, заради неудобството, което сме създали на нашите клиенти и ще се стремим да направим така, че това никога повече да не се случва“.

Да бъдеш навреме и по график е нещо, което е изключително силно вкоренено в японската култура. Това всъщност не е първото подобно извинение. През ноември 2017 г. компанията Tsukuba Express беше силно разтревожена, че един техен влак е тръгнал 20 секунди по-рано от предвиденото.

Точност до секунда

Макар това да ви се струва като абсурдно, японците наистина много разчитат на дисциплината и точността. През 2005-та година в страната се случва огромна трагедия, когато при влакова катастрофа умират повече от 100 души. Причината за нея е, че машинистът решава да забърза скоростта, тъй като влака закъснявал с 90 секунди. Той предпочел да рискува живота на себе си и пътниците си, вместо да закъснее с толкова много време.

На фона на родното БДЖ подобни новини показват гигантската пропаст между културите и развитието на социума и обществото. За нашите железопътни линии влакът да тръгне и пристигне навреме е нещо, което не се случва никога. За всичките си над 100 пъти пътуване по маршрута София-Варна влакът тръгна по разписание и стигна по разписание точно един път, при което всички хора бяха шокирани. В същото време закъснения от по 1-2-3-4 часа са нещо обичайно, като рекорда по този маршрут е закъснение от 9 часа. Между другото – митът за германската точност също се оказа мит. Преди време живеех в Германия и всеки ден трябваше да хващам влак до Берлин. Подобно на БДЖ – той също най-редовно закъсняваше с минути и часове, макар маршрута ми да беше с продължителност 50 минути. За сметка на това – удобството и чистотата във влаковете са несравними.

Антон Далчев