Palatka.bg

Забравените миниатюрни острови Халиген в Северно море

В близост до северозападното крайбрежие на Германия, в северната част на Фризия се намира серия от десет изключително ниско разположени островчета, известни като острови Халиген или Халиг. Островите Халиг се издигат само на няколко крачки над морското равнище, така че всяка зима, когато водите на Северно море се повдигнат островите изчезват под водата. През Средновековието е имало далеч по-голям брой острови в района, но заради покачващото се морско равнище през последните векове много от тези необитаеми островчета във Ваденско море са изчезнал завинаги под красивите морски вълни и едва ли някога ще ги видим отново.

Островите Халиг не са особено известни, извън Германия, но при добра стратегия и представян пред света биха могли да се превърнат в любимо място на туристи от цялата планета, които искат да се отдадат на тотална изолация от света. Независимо съвсем малкия си размер, островите са население, макар и слабо. Всяка къща е построена на върха на изкуственo създадени могили, наречени warft, които поддържат конструкциите сигурни над линията на водата и им дават шанс, да се предпазят наводнения. Разбира се, когато става дума за мъничък остров в средата на бурно море, няма как периодичните наводнения да не са факт. Те са известни като „landunter“ и по време на тези наводнения малките могили warft се превръщат в съвсем малки островчета, чиято територия на практика се ограничава до размера на самата къща.

По време на викингската епоха островите Халиг са били много по-стабилни и с постоянно население, но дори тогава било наложително постройките да се изграждат върху споменатите изкуственo създадени могили. По-високите места на някои от най-големите острови били използвани за селско стопанство. Жителите са опитвали да защитават къщите си с различни способи, включително диги и заграждения. По-ниско разположените райони били разчиствани при подходящо време и използвани за засяване на култури, които могат да растат във вода или при перфектни и продължителни метеорологични условия се превръщали в пасища за добитък.

Някои от тези симпатични малки острови са свързани с континенталната част на страната чрез канали и тесни железопътни линии, над които жителите могат да се движат с малки частни влакове в двете посоки. Почти всеки от свързаните острови притежава свой вагон, с който собствениците на къщата там се свързват с цивилизацията. Първоначално тези влакове са се движели, използвайки силата на вятъра, но днес те работят с дизелово гориво.

Развъждането на добитък и туризмът са основното препитание на жителите на островите Халиген. Много от местните жителите предлагат разходки през цялата година- популярно забавление сред холандците и германците. От десетте острова в района, само пет са постоянно обитавани и с непрекъснат достъп. Останалите са част от Национален парк Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer.

Nordstrandischmoor_06

Халиг Хабел е най-малкият остров в немската част на Ваденско море

Макар и да няма постоянно населиние, островът е любимо място на птиците. Тук е построена малка къща, в която е разположена орнитологична обсерватория, която работи единствено през лятото.

Екип iTravel-bg.com