Palatka.bg
мумия

Археолозите откриха 1000-годишна мумия в Перу

Екип от Центъра за археологически проучвания на Брюкселския свободен университет  завърши значителни разкопки в пустинната земя Пачакамак, Перу, където е открил непокътната мумия в особено добро състояние.

Последните археологически разкопки на този екип завършиха с вълнуваща изненада
Пачакамак
Последните археологически разкопки на този екип завършиха с вълнуваща изненада: След девет седмици, прекарани в проучването на предколумбийския период на Пачакамак в Перу, изследователите откриха мумия в особено добро състояние.

Загиналият е бил все още обвит в огромния погребален пакет, който служи като ковчег. Открития като това са изключително оскъдни, а още по-оскъдни са подобни толкова добре запазени мумии. Взети са проби за въглеродно датиране, но районът, в който е открито тялото, и видът на гробницата предполагат, че този човек е погребан между 1000 и 1200 г. сл. Хр.

По време на разкопките са били изследвани три монументални структури, включително и светилище, посветено на местните предци.

 Мястото, под управлението на инките, в края на 15 век, изглежда, че е преобразувано във воден и лечебен храм. Археолозите са открили много неща, оставени от поклонници, свързани с притока на вода по време на Ел Ниньо и символизиращи плодородието и изобилието.

Преди инките да се заселят в района, светилището е включвало големи погребални камери и множество мумии, повечето от които са били ограбени по време на испанското завоевание. По чудо, обаче, една от камерите е открита непокътната по време на последния кръг от разкопки: това е погребалната камера, в която е открита мумията. Поради това, че е толкова добре запазена, изследователите ще могат да я изучават, без да се налага да разгънат пакета. Мумията ще бъде изследвана чрез използване на най-новите техники в областта на медицинското изобразяване – рентгеново сканиране, аксиална томография, 3D реконструкция и др. Това ще им позволи да определят и позицията на индивида, всички патологии, от които би могло да е страдал и още много други.

Другите изкопани структури са свързани и с поклонения:

Другите изкопани структури са свързани и с поклонения:

Първата е паметник на инките, предназначен да посреща поклонници и за ритуали. Открити са миди и скъпоценни предмети. Последната изследвана структура вероятно е един от параклисите за чуждестранни поклонници, посочен от испански монах в писание от 17-ти век. Там в разкопките има и вази, кучета и други животни, както и платформа с дупка в центъра, където вероятно е поставян идол. Комплексът изглежда е бил проектиран около този идол за религиозни дейности с поклонници.

Според изследователите всички тези открития показват, че инките са направили значителни промени в Пачакамак, за да създадат голям център за поклонение на тихоокеанското крайбрежие на Перу.

Заключението на изследователите е

Заключението на изследователите е, че божествата и тяхното поклонение изиграват важна роля в живота на предколумбийските общества. Инките са разбирали това много добре и са го интегрирали в начина, по който са владеели силата си. Чрез насърчаването на богатството  на империята, те са допринесли за създаването на общо чувство за идентичност сред многото различни народи, съставляващи империята. Пачакамак е един от най-забележителните примери за това.