Palatka.bg

Кулинарни съкровища от Израел

Израел е привлекателна туристическа дестинация, богата с интересна природа, древна история и кулинарни съкровища.

Ако освен пътуването обичате и хубавата храна, тогава от едно пътешествие дотам ще се завърнете не само с прекрасни спомени, а и с вкусни сувенири. Има цял списък от съкровища, които можете да донесете вкъщи след ваканцията, за да продължите да им се наслаждавате.


Йерусалим, пазарът Mahane Yehuda.

Един практичен съвет – преди да заминете, помислете за начина, по който ще ги пренесете на връщане. Не непременно нещо в стил „Джеймс Бонд“ или „Диамантената ръка“ – просто се уверете, че оставяте място за нови придобивки в куфара си. Проверете и какви са правилата на авиокомпанията ви за допълнителен багаж, за да не бъдете неприятно изненадани на летището.

Много магазини могат да вакуумират закупените от вас храни или да обвият бутилките вино и зехтин в защитна опаковка, ако им кажете, че ще пътувате с тях, така че не се притеснявайте да питате.

Ако пътуването ви минава през повече различни държави, проверете и какви са разпоредбите за внос на храни в тях.

 

Кулинарни съкровища от Израел: Подправки

Кулинарни съкровища от Израел

Независимо дали попаднете на пазара Carmel в Тел Авив, пазарa Mahane Yehuda в Йерусалим или пазара Talpiot в Хайфа, изобилието от подправки е зашеметяващо. Трудно е да устоите на изкушението да си вземете от всички, затова препоръчваме да купите малки количества от много различни видове. И без това подправките изветряват и губят вкуса и способностите си с течение на времето.

Потърсете риган, мащерка, сладък ацинос, пушен червен пипер, смрадлика, кардамон, исоп… Опитайте хариса – смес от люти чушки, чесън, зехтин, кимион, кориандър и сол. Попитайте и за специалните смеси за месо, риба, пиле или салати, които много щандове за подправки приготвят сами.

 

Кулинарни съкровища от Израел: Амба

Една от вкусотиите, които може да опитате тук е сабих – вегетариански сандвич с твърдо сварено яйце, картоф и патладжан. Специалният му вкус идва от амба – сладко-солено-пикантен сос от манго, мариновано с оцет, горчица, куркума, люти чушлета, тилчец и други подправки.

Донесете със себе си бурканче от този ароматен яркоцветен сос, а може да се вдъхновите да си го приготвите и сами в къщи.

 

Кулинарни съкровища от Израел: Халва

Кулинарни съкровища от Израел
Халва на пазара Mahane Yehuda в Йерусалим.
Снимка: Paulina Zet _ Vered Hasharon – DSC_0764, CC BY 2.0

Не е необходимо да обикаляте дълго пътечките между масите на пазарите на открито, за да попаднете на световноизвестната халва. Това сладко лакомство, познато на хората от хилядолетия, в Израел се среща във всевъзможни разновидности.

Вкусовете и ароматите варират от шам-фъстък и други ядки и семена до шоколад, кафе и какво ли още не. Опитайте от тези, които привлекат окото ви от големите купчини, за да подберете кои да купите за подарък или за собствено удоволствие.

 

Кулинарни съкровища от Израел: Вино

Едни от местата, които не трябва да пропускате да посетите в Израел са винарните в северната част на страната. Виното тук има дълга история, а през последните двайсетина години броят на винарните се е увеличил от 10 до около 300! Разнообразието от бели и червени вина е наистина голямо, много са и международните награди, спечелени от тях. Можете да ги опитате в комбинация с плата от сирена, прясно изпечен хляб и други местни лакомства.

Ако сте в Израел през юли или август можете да се включите в гроздобера и да участвате в правенето на виното. Възможностите са много, поинтересувайте се и имайте предвид, че в някои винарни е необходима предварителна резервация за посещение.

Ако няма как да включите такъв тур в програмата си, поне можете да си вземете няколко бутилки като утешителна награда. Те са както прекрасен подарък, така и средство за събуждане на хубавите спомени от ваканцията.

 

Кулинарни съкровища от Израел: Зехтин и оцет

Израел произвежда изобилие от маслинови масла и продукти от тях. Студено пресованите зехтини от маслини, набрани в началото на сезона, са известни с прекрасния си вкус и високо качество.

Друг задължителен деликатес е смокиновият балсамов оцет. Богатият му плодов вкус го прави подходящ освен за салати и за сосове, и за десерти като чийз кейк, сладолед или палачинки.

Можете да ги закупите както от пазара, така и от фришопа на летището. И естесвено препоръчваме да предпочетете стъклените бутилки пред пластмасовите, макар и да са по-тежки.

 

Кулинарни съкровища от Израел: Розова вода

Розовата вода е позната на всички ни, но използваме ли я всъщност? Тя е често срещана на пазарите в Израел и е незаменима кулинарна съставка в персийската кухня. С нея се приготвят много сладки лакомства, характерни за региона като малеби, палачинки атайеф, захаросани тиквички, чийзкейк и какви ли още не десерти.

 

Кулинарни съкровища от Израел: Чай от хибискус

Кулинарни съкровища от Израел

В допълнение към различните видове подправки, маслини и фурми по откритите пазари на Израел има и купчини от всевъзможни билкови чайове. Чаят от хибискус е един от най-популярните. Той се продава самостоятелно или в комбинация с розови листенца или лайка.

Готовата напитка има изключително красив наситен розово-червен цвят, може да се пие по желание топла или ледена, подсладена или не, и е пълна с антиоксиданти и витамини. За да се запазят полезните свойства на хибискуса е по-добре да не се вари, а да се накисне в студена вода от предишния ден.

 

Кулинарни съкровища от Израел: Арак

Арак е анасоново алкохолно питие, популярно в целия Близък изток и Израел не прави изключение. Най-често се сервира смесено с някакъв вид сладка или ментова лимонада или плодов сок като освежаващ коктейл. Може да се пие и просто смесен с малко вода или с много лед. Независимо кой начин предпочитате, не забравяйте да вземете една бутилка, преди да се приберете у дома.

 

Кулинарни съкровища от Израел: Тахан

Не всички тахани са едни и същи, а тук можете да намерите особено вкусни и висококачествени, направени от подбрани семена от региона Хумера в Етиопия. Изберете такъв, който е хомогенен на вид, а маслото и твърдото вещество не са разделени.

Неутралният му плътен вкус се комбинира както с лимон и чесън, така и с мед – овкусете го по избрания начин и разбъркайте добре. Може да се хапва почти с всичко – от фалафел до салата, да се слага в сосове и сладкиши.