Palatka.bg

Кой е новият най-мощен паспорт в света и къде е България?

Макар преди няколко месеца да писахме подобна новина – тази седмица излезе най-новата статистика за това кои са най-мощните паспорти в света, позволяващи на гражданите си да пътуват най-свободно. Индексът за това кои жители на различни страни могат да пътуват в други държави без виза е изготвен от Henley Passport Index.

Победителят от миналата година беше Германия, но тя вече не държи първото място. Най-мощният паспорт в света вече има Япония. Нейните граждани могат да пътуват в рекордните 189 държави без виза. Германия е на второ място със Сингапур (188 държави), а трети са Южна Корея, Финландия, Франция, Италия, Испания и Швеция, които имат достъп до „само“ 187 страни.

Къде сме ние?

Най-добрата новина в класацията е, че българския паспорт продължава да е един от сравнително добрите в света, като ние вече имаме право да пътуваме без виза до 169 чужди държави. Изкачването ни само за една година е много голямо, защото през 2017-та имахме безвизов достъп до 153 страни. Така се изкачваме от 21-во чак на 16 място. Въпреки това все още изоставаме, спрямо други страни от Европейския съюз.

Гражданите на Унгария и Словения, например, могат да пътуват свободно в 180 страни, а тези в Словакия, Литва и Латвия – в 179.

Най-слабите паспорти пък са тези на Афганистан и Ирак, благодарение на които може да се пътува в едва под 30 държави. В същата група влизат и страни като Coмaлия, Cиpия, Πaĸиcтaн и Йeмeн. Това са най-несигурните държави в света в момента, от които има голям наплив от бежанци и в които има военни конфликти или нестабилно положение, заради което е нормално придвижването на гражданите им да е ограничено.

В момента в света има 194 международно признати суверенни държави, както и 12 непризнати и спортни държави (които не влизат в статистиката). Ако се сложат и асоциираните територии, зависимите територии със и без самоуправление и територии без постоянно население – цифрата набъбва до 258 държави.