Palatka.bg
Наска

Археолозите откриха нови геоглифи в района на Наска в Перу

Археолози, използващи дронове, откриха повече от 25 геоглифи, гравирани в крайбрежната южна част на Перу, в близост до линиите „Наска“, съобщи представител на министерството на културата тази седмица.

Повечето от новопоявилите се геоглифи, които включват фигури на маймуна, орка и танцуваща жена, изглежда са били направени от културата Паракас преди повече от 2000 години, стотици години преди хората от Наска да създадат подобни гигантски рисунки наблизо.

Още 25 геоглифи, които преди са били забелязани от местните жители, също са били картирани с дрон, казаха от Министерството на културата в Перу.

Дроновете им позволяват да разширят наблюденията си и да открият нови групи от фигури, казаха изследователите след проведената обиколка в провинция Палпа.

Но за разлика от линиите на Наска, повечето от които могат да се видят само от полет над тях, много от така наречените Палпа линии са издълбани на хълмове и могат да се видят отдолу, съобщи министерството на културата на Перу в своето изявление. Въпреки това те са били разгледани с дронове.

Геоглифите от Наска
Геоглифите от Наска

Геоглифите, създадени от културите на Наска и Паракас, са забележителни напомняния за богатата предколумбова история на Перу и се смятат за археологически загадки, тъй като никой не знае със сигурност защо са били нарисувани или толкова големи и толкова дълги. А новите открития са още по-стари от тези в Наска.

„Общо взето говорим за 1200 години, през които са били създадени геоглифите“, казаха от Министерството.

Обявени за обект на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1994 г., линиите на Наска са изправени пред щети от хората, изсичащи дърветата наоколо и обезлесяването, а също от замърсяването и ерозията.

Поради инцидент  на организацията „Грийнпийс“, министерството на културата е увеличило усилията си за опазване на археологическите обекти в региона, като по този начин това е допринесло за новите открития.

„Ние все още не сме ходили сред тях, правили сме само снимки. Това е първият етап от изследването „, каза Исла – археологът, който е направил тези нови открития.