Palatka.bg
Готическите църкви

Готическите църкви – несравнимото „лице” на късното Средновековие

Готика (готически стил) е стил в изкуството, който доминира западноевропейското изкуство в периода от тринадесети до петнадесети век. Готика е предимно архитектурен стил, но се открива също така и в интериорния дизайн. Характеризира се с много съществени различия от другите стилове със своето несравнимо „лице“: огромните прозорци, цветните прозорци от витражи, светлинните ефекти. Огромните кули, подчертаващи вертикалността на всички структурни елементи – така изглеждат Готическите църкви, които са най-представителната извадка на архитектурния стил Готика!

Chartres_cathedral

Характерни елементи в интериорния дизайн са тънките колони, сложната форма на арките, деликатните орнаменти. Фантастично надминаващ всички съществуващи дизайни, готическият стил се справя с преодоляването на тромавата природа на камъка. Вследствие на това основните му характеристики могат да се разглеждат като ирационализъм, дематериализация, желание за растеж нагоре, мистерия, лекота и изразителност.

Терминът произхожда от италианския Ренесанс

Как възниква Готическият стил

Терминът произхожда от италианския Ренесанс като подигравателен псевдоним за „варварство“ и примитивизъм, датиращ от миналото на средновековната култура. Първоначално той е бил използван за литературата – за да се посочи грешен, изкривен латински. Предполага се, че думата „готика“ е използвана за пръв път от прочутия художник на Ренесанса Рафаел.

Готиката е венецът на Средновековието. Той се характеризира с финалния етап на средновековното изкуство в Западна Европа. Раждането на готическия стил може да се смята за кулминацията на романския стил и неговото заместване в културата.

Готиката е венецът на Средновековието.

Новият стил на Готическите църкви се ражда в Париж

Тук през 1136-1140 г., под ръководството на един игумен започва издигането на първия храм. Но изграждането му е задача за поколенията. Катедралата парижката „Св. Богородица“ или Нотр Дам дьо Пари е започната през 1163 г., но е строена над двеста години. Миланската катедрала е строена до деветнадесети.

По-късно, към XVIII-XIX век, вкусовете на Запада започват да се връщат към романтичния стил на Средновековието. Това е довело до възраждането на готическия стил през този период. Възраждането на готическия стил съвпада с появата на интериора на викторианския стил.

Катедралата парижката „Св. Богородица“
Катедралата парижката „Св. Богородица“

Парадоксална особеност на готическия стил, с неговите перфектни форми, които демонстрират ирационализма, дематериализацията и висшето, мистично изразяване (приближаването на човека до „небесния свят”), е, че той е причината за възникване на ново техническо постижение – рационално подобрение на структурата на сградата.

Миланската катедрала
Миланската катедрала
Интериорът на църквите става висок и ярък

Интериорите, проектирани в готически стил, се характеризират с величие и благодат. Стените престават да бъдат конструктивен елемент, ставайки по-леки, дървени или декорирани със стенописи с ярки цветове, стенни драперии. Дървените и каменните подове в ранния готически интериор по-късно са покрити с килими. Характерните му особености са деликатни орнаменти, каменна дантела, дъговидни арки. Над входа обикновено са украсени с огромен прозорец от витражи. Таваните са с дървена дограма и декоративна живопис.

Интериорът на църквите става висок и ярък

Типичните мебели в готическия интериорен дизайн

Мебелите се характеризират с: високи двойни шкафове с четири, шест или девет панела, както и бюфети на високи крака, високи столове и легла, които имитират архитектурните детайли на замъците и укрепените църкви. Леглото, ако не е вградено в стената, има балдахин или голяма, като килер, дървена рамка, а в южните страни на Европа са с дърворезба и цветна украса.

Типичните мебели

В строителството и украса на готическите сгради се използват предимно камък, мрамор, дърво (дъб, орех, смърч, бор, лиственица, каменен бор, хвойна). В декорацията се използва мозайка, сандъците са покрити с кожа, преобладават мотиви на сталактити, издълбани камъни. Има гипсова мазилка, понякога боядисана и покрита със златни листа.

Огромните прозорци са друга важна

Огромните прозорци са друга важна, разпознаваема характеристика на Готиката

За огромните прозорци стените са само една лека рамка, има многоцветни стъклописи, светлинни ефекти, красиви розети – всичко това създава уникалното „лице” на готическия стил.

Теолозите придават на витражите способността да осветяват човешката душа и да я пазят от злото. Произходът на тази форма на изкуството датира от късната античност.

Елементите на готическия стил на интериора

Елементите на готическия стил на интериора

 Картините за декорация на стаите в готическия стил са редки. В същото време ерата на готическата архитектура е разцветът на портретните миниатюри. В готическия стил разцъфтяват занаятите: дърворезба, фигури от слонова кост, керамика и стъкларство, украсите с камъни и метал, тъкани и гоблени. Навсякъде се откроява изтънчено въображение и богато украсяване, съчетани с брилянтни умения и задълбоченост на декорацията.

Fassade_St.Peter_

Готика е първият паневропейски стил

Яркостта, изразителността и парадоксалната му същност могат да се сравняват само с тази на барока. Постепенно Готиката достига в цяла Европа, за да се превърне в първия паневропейски стил. През двадесети век готиката се превръща в международен термин за всичко удължено, заострено, достигащо нагоре с твърдост и острота.

Яркостта, изразителността и парадоксалната му същност

Яркостта, изразителността и парадоксалната му същност.

Яркостта, изразителността и парадоксалната му същност

Яркостта, изразителността и парадоксалната му същност

Яркостта, изразителността и парадоксалната му същност

Яркостта, изразителността и парадоксалната му същност