Palatka.bg

Малко известните тайници, скрити в най-известните паметници в света

Днес ще ви разкажем за 7 известни културни паметници и забележителности, които всички знаят, но които крият малко известни тайни. Вижте ги.

Маунт Ръшмор

Тази емблематична забележителност на САЩ има скрита функция. Зад главата на Ейбрахам Линкълн има тайна врата. Скулпторът, който е проектирал планината Маунт Ръшмор, искал паметникът да съдържа писмено описание на деветте най-важни събития в историята на САЩ. Той починал преди проектът да бъде завършен, но копия от Декларацията за независимост, Конституцията и Декларацията за правата са изложени в стаята и до днес. Много малко хора са могли да посетят тази стая, защото е изключително трудно да се стигне до нея пеша.

Емпайър Стейт Билдинг

На 103-ия етаж на небостъргача „Емпайър Стейт Билдинг“ в Ню Йорк има тайна палуба за наблюдение, за която не много хора знаят. За да получите достъп до балкона трябва да вземете серия от асансьори и след това много стръмно, тясно стълбище. Мястото за наблюдение не е отворено за обществеността, но много известни личности са фотографирани там.

Айфеловата кула

Все още малко хора знаят, че има таен апартамент и офис в самия връх на Айфеловата кула, който съвсем наскоро беше отворен за обществеността. През 1889 г. Густав Айфел, инженерът на тази прочута забележителност в Париж, си е построил в самостоятелен апартамент и офис. Наскоро той е възстановен и в него има восъчни модели на Густав, дъщеря му и американския изобретател Томас Едисън.

Мемориал Линкълн

Всеки, който е посетил Мемориал Линкълн във Вашингтон сигурно е видял популярната печатната грешка в него, но вероятно не е забелязал скритата врата. Тя води до основата на сградата, която е друг паметник сам по себе си. В подножието на паметника може да се намери пещерна конструкция с бетонни колони и дори сталактити.

Статуята на свободата

Не са много туристите в Ню Йорк, които знаят, че има малка стаичка във факлата на Статуята на свободата, от която се откриват спиращи дъха гледки към града. Посетителите са можели свободно да посещават стаята до 1916 г., когато германски агенти взривяха близкия кей. Експлозията изпратила отломки към повдигнатата ръка на Лейди Либърти, като направили стълбата до скритата стая опасна.

Площад Трафалгар

Само онези, които имат много наблюдателно око, ще забележат малката полицейска станция лилипут, разположена на площад Трафалгар в Лондон. През 30-те години на 20-ти век, площад Трафалгар бил мястото за протести, така че полицията имала нужда от незабележимо място, от което да наблюдава тълпата.

Дисниленд

Дисни се превърна в известна забележителност в САЩ през годините. Мнозина обаче не са чували за Club 33. Този ексклузивен ресторант е скрит зад немаркирана врата на площад Ню Орлиънс в Дисниленд. Ако искате да хапнете тук при следващото си пътуване до Дисниленд, не се надявайте. Да се присъедините към клуба струва 25 хил. долара плюс годишна такса от 12 хил. долара. При това ако някой ви покани.

Източник: Reader’s digest