Palatka.bg
Канкун

Подводният музей в Канкун – уникален екологичен проект, създаден да запази живота на коралите

Почитатели ли сте на подводния туризъм? Обичате ли да се гмуркате и да изследвате морското и океанското дъно и свят? Сега си представете, че се потапяте в красивите, кристално чисти води около Канкун или остров Мухерес в Мексико, и изведнъж ви посреща зашеметяващ подводен музей на изкуството – Museo Subacuatico de Arte (MUSA). Този музей е сред най-уникалните и необичайни места за гмуркане в света и най-големият подводен музей в света. Но той е още по-изключителен, защото е преплел изкуството с екологията, за да ги сроди до ниво на симбиоза. Наистина е уникално, вижте!

Създаден от английския скулптор Джейсън де Кайрес Тейлър

Създаден от английския скулптор Джейсън де Кайрес Тейлър, музеят разполага с над 500 постоянни скулптури, направени от рН-неутрален материал, за да запази и насърчи живота на коралите в региона на Канкун.

Подводните хора в Канкун

Подводните хора в Канкун

Подводният музей е открит през 2010 г. с първата си фаза, наречена „Тиха еволюция“. По това време на дъното на Атлантическия океан са спуснати 200 статуи, няколко от които са създадени специално за привличане на различни видове морски живот.

По-късно ексклузивната колекция от подводни скулптури е завършена с допълнителни човешки статуи, вдъхновени от местните жители на Канкун, както и с „Фолксваген бръмбър”, предназначен да служи като дом за омари.

Третата фаза на подводния музей в Канкун е открита през 2012 г. с още 60 новаторски скулптури, направени изцяло от местни студенти в Канкун.

Иновативен, зрелищен и необичаен

Иновативен, зрелищен и необичаен, подводният музей в Канкун вече е най-голямата по рода си изложба в света и една от най-посещаваните туристически атракции в региона

 Туристите могат да се възхищават на скулптурите посредством гмуркане или чрез обиколка с лодка със стъклено дъно от Канкун или остров Мухерес.

Всичко започва, когато рифът в Канкун, който е силно посещаван от гмуркачи, започва да умира. Местните затварят участъци от рифа, за да спрат неговото загиване и той започва да процъфтява и да се регенерира. Но когато се взема решение да се затворят повече участъци, има протест, защото тази мярка засяга прехраната на местните хора, които използват рифа за привличане на туристите.

Така започва всичко – скулпторът Джейсън де Кайрес Тейлър е поканен да създаде нещо, което да е атрактивно за туристите и да спаси коралите, като отклони вниманието на туристите от тях.

Работата на Тейлър

Работата на Тейлър се оказва гениалното хрумване за разрешаването на проблема в Канкун

 Макар че неговото изкуство е несъмнено поразително на естетическо ниво, то служи и за утилитарна цел: С течение на времето скулптурите му се превръщат в изкуствени рифове, насърчаващи растежа на коралите и морския живот. А освен това отклонява гмуркачите от естествените корални рифове.

И Тейлър, който освен това е и страстен морски природозащитник, запален водолаз и подводен фотограф, признава, че еволюционният аспект на неговото изкуство подхранва креативността му.

„Всичко на планетата постоянно се развива и се променя“, казва той. – Всички сме подвластни на времето. Харесва ми фактът, че произведенията ми никога не са завършени. Аз ги поставям в океана, което е началото на работата, а след това започва сътрудничеството с природата. „

За да насърчи растежа на коралите, той изсипва смес от пясък и микро-силициев двуокис, за да произведе бетон с неутрално рН, подсилен с фибростъкло.

За да насърчи растежа на коралите

След като крайният продукт се спусне в океана на дълбочина до 9 метра, Тейлър присажда коралови рифове върху тях и показва как човешкото взаимодействие с природата може да бъде положително, устойчиво и симбиотично.

Резултатите в подводния музей в Канкун са забележителни. Разположени в пясъчни зони далеч от главния риф, статуите оживяват буквално и създават триизмерна мистика благодарение на взаимодействието между водата и пречупената светлина.

Резултатите в подводния музей в Канкун

Резултатите в подводния музей в Канкун.

Резултатите в подводния музей в Канкун..

Снимки:

2il org

kozy and dan kitchens

ET Fishing

Baz Mattaz

Renne Botchway

danihelguera

Adventure Sports Newmarket

MayanExplore

Gay Travel Advice